Nagyvilág

2010.12.01. 15:53

Putyin szerint az angolok el akaják orozni előlük a 2018-as focivébét

<p>Kimondatlanul is azzal vádolta meg az angolokat az orosz kormányfő szerdán, hogy el akarják orozni Oroszországtól a 2018-as labdarugó világbajnokság rendezési jogát.</p>

Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy a tervei ellenére távol marad a csütörtöki szavazástól, amelyen a FIFA a 2022-es helyszínről is dönt.

Az orosz kormányfő kijelentette, hogy azért nem megy el a zürichi eseményre, mert nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy nyomást gyakorol a FIFA végrehajtó bizottságának 22 tagjára. A fogadóirodákban jelenleg a legnagyobb esélyesek az oroszok a 2018-as vébé megrendezésére az angolok, valamint a közös spanyol-portugál és a holland-belga pályázatok előtt.

Az orosz kormányfő azt mondta szerdán, hogy a média FIFA-val kapcsolatos korrupciós állításai is részei egy koncentrált kampánynak, amelyek célja az esélyek megváltoztatása. "Megdöbbenve figyelhettük nemrég, hogyan támadták meg a FIFA végrehajtó bizottságát. Besározták őket és ez az én szememben tisztességtelen verseny, ami teljességgel elfogadhatatlan" - közölte Putyin a kormánytagok előtt mondott beszédében, amit a tévé közvetített.

Putyin nem nevezte meg, hogy kire utal, de a célzás az angolokra vonatkozik, mivel először a Sunday Times, majd a minap a BBC állt elő olyan anyagokkal, amelyek a korrupciót igyekeztek bizonyítani a FIFA-n belül. A Sunday Times októberben robbantotta ki az első korrupciós botrányt a FIFA-val kapcsolatban. Ennek eredményeként az óceániai szövetség elnökét, a tahiti Reynald Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut bűnösnek találta a szervezet az etikai kódex megsértése miatt. A két vezetőt egy évre felfüggesztették tisztségükből, és nem voksolhatnak csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről.

Két napja pedig a Tages-Anzeiger nevű svájci lap és a BBC tett közzé kompromittáló információkat a FIFA végrehajtó bizottságának három tagjáról. E szerint a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és a kameruni Issa Hayatou 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vett fel a FIFA 2001-ben csődbe ment marketingügynökségén, az ISL-en keresztül. A média nyilvánosságra hozott egy listát, amely állítólag hiteles, és 175 titkos kifizetés bizonyítéka. Az ISL bukását a TV-közvetítési jogokért felajánlott kenőpénzek okozták. A FIFA vizsgálatot indított akkor, de ezt később leállították. Ennek ellenére a svájci ügyészség lefolytatta az eljárást, amelynek végén, 2008-ban egy svájci bíróság a cég három vezetőjét pénzbüntetésre ítélte.

A svájci és a brit média hétfői közlése szerint a 2014-es brazíliai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, Teixeira kilenc és fél millió dollárt, Leoz pedig 600 ezer dollárt tett zsebre. Hayatou, aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is, a média szerint 1995-ben 100 ezer svájci frankot kapott. A svájci és a brit média szerint Leoz több off-shore cég "fizetési listáján" is szerepel, és erről bizonyítékai vannak a svájci Zug kanton ügyészségének.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!