Nagyvilág

2010.12.29. 16:44

Kirúgta az űrprogram vezetőit az orosz elnök

<p>Menesztette állásából szerdán az orosz űrprogram két vezető tisztségviselőjét az ország elnöke, Dmitrij Medvegyev. A döntést az államfő azután hozta meg, hogy a hónap elején kudarcot vallott a Glonassz-M elnevezésű műholdak kilövése, ami jelentősen visszavetette Oroszországot abban, hogy az amerikai riválissal, a GPS rendszerrel szemben saját navigációs rendszert állítson üzembe.</p>

A három Glonassz-M űrszondát december 5-én akarták kilőni az űrbe. De a Proton-M nevű hordozórakéta túl nehéznek bizonyult, így a műholdak végül a Csendes-óceánba zuhantak a Hawaii szigetek közelében.

Elnöki közleményében Medvegyev azt írta, hogy "az üzemanyag kiszámításában vétett hibákért" kell távoznia az orosz Roszkoszmosz űrügynökség helyettes vezetőjének, Viktor Remisevszkijnek, valamint az Energia vállalat alelnökének, Vjacseszlav Filinnek. Az orosz elnök egyúttal megrovásban részesítette a Roszkoszmosz elnökét, Anatolij Perminovot, és nagyobb körültekintésre szólította fel az űrügynökség munkatársait.
- Független Hírügnyökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!