Nagyvilág

2010.12.01. 16:03

Újabb kríziselhárító gazdasági intézkedéscsomag Spanyolországban

<p>A közkiadások csökkentése és a gazdaság felélesztése érdekében szerdán újabb intézkedéseket jelentette be a szocialista kormányfő, aki továbbra is kategorikusan tagadja, hogy a görögök és az írek után Madrid is pénzügyi mentőövet kérne az Európai Uniótól.</p>

Spanyolország az euróövezetben a harmadik legnagyobb hiányt produkálta tavaly, a GDP 11,1 százalékával, Görögország és Írország után.

A piacokról érkező visszajelzések szerint Athén és Dublin után a portugálok és a spanyolok fogják "bedőlni". Jose Luis Rodriguez Zaptero azt mondta szerdán, hogy a kiadáscsökkentés egyik eleme, hogy megszűnik a havi 420 eurós támogatás azoknak a munkanélkülieknek, akik elvesztették jogukat a segélyre. A munkanélküli támogatást 2009 augusztusában vezették be, majd kétszer megújították. A kormányfő szerint azonban februártól ez már nem lesz így.

A gazdaság serkentése érdekében csökkentik a 40 ezer spanyol kis - és középvállalkozás adóterheit. További bevételnövelő intézkedésként a kormány eladja az állami lottó 30 százalékát, valamint a spanyol reptereket üzemeltető cég 49 százalékát. Az AENA 47 repteret kezel, köztük a nagy madridi és barcelonai légikikötőket. A cég benne van azokban a holdingokban, amelyek 16 latin-amerikai repülőteret és a londoni Luton repteret irányítják. Zapatero azt mondta, hogy a madridi Barajas és a barcelonai El Prat repülőtereket magáncégek fogják üzemeltetni egy koncessziós szerződés keretében.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!