Nagyvilág

2010.12.07. 14:52

Folytatja a kiszivárogtatást a Wikileaks

<p>Alapítójának letartóztatása ellenére a Wikileaks nevű internetes portál munkatársai bejelentették, hogy további bizalmas amerikai diplomáciai iratot fognak nyilvánosságra hozni.</p>

A Wikileaks alapítóját Julian Assange-t kedden Nagy-Britanniában tartóztatták le, a Svédországban kiadott nemzetközi körözés alapján - miután ott nemi erőszakkal gyanúsítják a hatóságok. Assange önként adta fel magát a londoni rendőrségnek. Internetes oldalának munkatársai azt ígérték, hogy már Assange elfogásának napján, este újabb titkos diplomáciai iratot szivárogtatnak ki.

"A főszerkesztőnk Julian Assange elleni keddi akció nem befolyásolja a működésünket. Ezért még este újabb bizalmas dokumentumot jelentetünk meg" - írták a Wikileaks munkatársai egy internetes üzenetben. Egy újságíró, James Ball, aki állítása szerint szintén a Wikileaksnek dolgozik, azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy "időben minden a tervek szerint megy, hamarosan újabb anyag jön majd ki. Ez minden, amit csak mondhatok".

A 39 éves ausztrál állampolgárságú Julian Assange azután adta fel magát önként a londoni rendőrségnek, hogy Svédországban nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Egy nő állításai alapján ugyanis a svéd hatóságok nemi erőszakkal, kényszerítéssel, és két rendbeli szexuális zaklatással gyanúsítják a Wikileaks alapítóját, aki ellenben tagadja az állításokat. A svéd nő egyébként 2 éve jelentette fel Assange-t.

Assange-t várhatóan még kedden bíróság elé állítják Nagy-Britanniában. Ügyvédje szerint összefüggés lehet a svédországi per és a több tízezer oldalas bizalmas amerikai külügyi jelentések nyilvánosságra hozása közt. A titkos iratokat több jelentős újságnak és magazinnak küldte el a Wikileaks, amelynek egyik szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy másolataik vannak a szétküldött dokumentumok eredeti példányairól.

Assange a múlt héten a brit Guardian lapnak nyilatkozva egy internetes beszélgetésben azt mondta, hogy további titkos iratok kötegeit küldte szét különböző médiumoknak, hogy "eltűnésük" esetén automatikusan megjelentessék az újabb bizalmas dokumentumokat. "A történelem győzni fog. Földünk jobb hellyé válik. Hogy túléljük-e? Ez már Önökön múlik" - mondta Assange a brit lapnak.

A Wikileaks feldühítette Washingtont

A férfi nemrég hagyta el Svédországot, és azóta Nagy-Britanniában bujkált. A brit rendőrök hétfő éjjel vették fel a kapcsolatot egyik ügyvédjével, akivel közölték, hogy megérkezett a hivatalos, immár hiánytalan elfogatóparancs Svédországból. A múlt hónapban kiadott parancs ugyanis egy formai hiba miatt nem volt érvényes, majd a fellebbezés miatt kellett újat kiállítani.

A Wikileaks alapítójának egyik ügyvédje, Marc Stephens korábban közölte, hogy harcolni fognak az ellen, hogy a britek kiadják Assange-t a svéd hatóságoknak, mert azok később átadhatják őt az amerikaiaknak. Az Egyesült Államokban pedig több politikus is úgy nyilatkozott, hogy terroristaként kellene bánni az ausztrállal.

A Wikileaks csaknem tíz napja több mint 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot juttatott el több sajtóorgánumnak, saját oldalukon pedig eddig 593 dokumentumot jelentettek meg. A kiszivárgott iratok, amelyek többnyire diplomaták magánbeszélgetéseiről számolnak be, feldühítették Washingtont, és kellemetlen helyzetbe hozták a világ több országának politikusait is.

A 2006-ban indított internetes oldal korábban egyebek mellett több százezer, az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos titkos katonai dokumentumot is nyilvánosságra hozott.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!