Nagyvilág

2010.12.08. 17:51

Föld körüli pályán a világ első magán-űrkapszulája

<p>A SpaceX nevű amerikai cég szerdán föld körüli pályára állította Dragon (sárkány) nevű űrkapszuláját. Ez az első alkalom, hogy egy magánpénzből finanszírozott űrhajót lőttek ki az űrbe, és azt vissza is hozzák. A Dragon a várakozások szerint felválthatja a NASA űrsiklóit.</p>

"A Dragon föld körüli pályára állt" - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), tíz perccel azután, hogy az űrkapszulát elindították a floridai Cape Canaveral légibázisról. A hét ember szállítására képes űrkapszulát a SpaceX nevű cég saját fejlesztésű, "Falcon 9" nevű rakétájával lőtték fel az űrbe.

A terv szerint az üresen elindított kapszula kétszer fogja megkerülni a földet, majd a Csendes-óceánba fog csapódni. A kilövéssel azt akarják bemutatni, hogy a Dragon képes elválni a hordozórakétáról, föld körüli pályára állni, jeleket adni a földre, és parancsokat fogadni a földi irányítástól, valamint egyben visszatérni a földre.

A világ első magán-űrkapszulája a terv szerint közép-európai idő szerint kilenc órakor csapódik majd be a Csendes-óceánba. Ha a küldetés teljesen sikeres lesz, a következő alkalommal a Dragon tíz kilométernyire meg fogja közelíteni a Nemzetközi Űrállomást, egy öt napos küldetés részeként. Később pedig legénységet és ellátmányt is vinnének az állomásra. Mindkét tervbe vett küldetést 2011-re tervezik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!