Nagyvilág

2010.12.28. 20:31

Elrabolták egy mexikói városka utolsó rendőrét

<p>Rendőr nélkül maradt a mexikói határváros, Guadalupe, miután emberrablók elhurcolták az utolsó ott maradt rendőrt is- közölte kedden a BBC. Az utolsó rendőr, Erika Gandara házát felgyújtották a fegyveres emberrablók, miután a fiatal nőt a kocsijukba tuszkolták.</p>

Guadalupe szövetségi államának ügyésze azt közölte, hogy az emberrablás a múlt héten történt. A pusztító drogháborúban, amely a régiót régóta sújtja, Erika Gandara kollegái gyilkosságok áldozatai lettek, vagy félelmükben kiléptek a testületből.

Az Egyesült Államokba tartó drogszállítmányok feletti ellenőrzés megszerzéséért folytatott háborúban több mint 30 ezren haltak meg eddig a mexikói határvidéken. A halottak száma azután emelkedett rohamosan, hogy Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban bevetette a hadsereget.

Erika Gandara június óta sajtás felelősségére, egyedül dolgozott rendfenntartóként a kilencezer lakosú városban. A 28 éves rendőrnő, akinek nincs férje, korábban azt nyilatkozta az AFP-nak, hogy"már senki sem akar rendőr lenni, és pénz sincs rá."

Az amerikai határtól alig öt kilométerre lévő Guadalupe közelében van egy kis település, Praxedis Guadalupe Guerreror, amely októberben világszenzáció lett. Egy húsz éves, kriminalisztikát tanuló diáklány, Marisol Valles García lett ugyanis a rendőrfőnök, miután a többi kiszemelt jelölt visszautasította a felkérést.
- Független Hírügynöksé g-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!