Nagyvilág

2010.12.03. 18:18

Elhalasztották Ratko Mladics feleségének belgrádi perét

<p>Megkezdődött pénteken Ratko Mladics feleségének pere Belgrádban, majd a nyitónapon a bíróság jövő év április 5-ére halasztotta el a tárgyalást. A bujkáló volt boszniai szerb parancsnok felesége ellen illegális fegyvertartás címén emeltek vádat a szerb hatóságok.</p>

A bíróság épülete előtt és a teremben ultranacionalisták tüntettek Mladicsék mellett.

A család belgrádi otthonában 2008 decemberében tartottak házkutatást, és a rendőrség szerint egy engedély nélkül tartott automata fegyvert, valamint több revolvert találtak a lakásban. Bosiljka Mladic tagadja, hogy tudomása lett volna a fegyverekről. Ügyvédje szerint az asszony elleni eljárással a szerb állam vissza akar vágni, mivel a család május végén kérvényezte, hogy nyilvánítsák holttá a volt boszniai szerb parancsnokot.

A Mladics-család arra hivatkozik, hogy hét éve nem léptek kapcsolatba a népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt egykori parancsnokkal, aki nem valószínű, hogy túlélte a bujkálást. Ha Ratko Mladicsot hivatalosan holttá nyilvánítanák, felesége és fia, Darko jogosult lenne a volt parancsnok után járó nyugdíjra, illetve joguk lenne értékesíteni a vagyonát.

A pénteki tárgyaláson a bíróság arra hivatkozva halasztotta el a tárgyalást, hogy az asszonnyal nem tudatták időben a vádakat, így nem volt lehetősége megfelelően felkészülni védelmére. A közönség soraiban ott ültek a család tagjai, barátok, ismerősök és a Szerb Radikális Párt  tagjai, köztük parlamenti képviselők. Néhányan táblákat emeltek a magasba. Az egyiken az állt: "Mladics kitart!" A másikon pedig az: "Legyen vége a Mladics-család gyötrésének!".

Bosiljka Mladics ügyvédje azt mondta újságíróknak: "a halasztással akar időt nyerni az ügyész, mert a hatóságok mutatni akarják, hogy mennyire aktívak Ratko Mladics keresésében". Az ügyvéd közölte, hogy ismét kérvényt fognak beterjeszteni Mladics halottá nyilvánítása érdekében. A vonatkozó szerb törvény értelmében azt lehet halottá nyilvánítani, aki elmúlt 70 éves és több mint öt éve nincs hír a hollétéről, ehhez pedig nem kell meggyőző bizonyíték.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!