Nagyvilág

2010.11.08. 16:55

Több mint 1300 új ház építését engedélyezte az izraeli kormány Kelet-Jeruzsálemben

<p>Egy izraeli pacifista szervezet hétfői bejelentése szerint több mint 1300 új otthon építését engedélyezte az izraeli kormány a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. A "Békét Most" nevű szervezet szóvivője "vaskos provokációnak" nevezte a döntést.</p>

"Három új terv létezik, amelyek megjelentek a közlönyben" - mondta Hagit Ofran szóvivő, aki szerint az új házak többsége a hétezer ember lakóhelyéül szolgáló Har Homa szomszédságában lesz, egy terjeszkedő zsidó településen belül. Mint mondta, itt csaknem ezer ház épül majd, míg Betlehem közelében csaknem félszáz, Ramot északi részén pedig csaknem 300 új otthon lesz.

Az új házak építésének terve akkor került nyilvánosságra, amikor Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az Egyesült Államokban folytat megbeszéléseket a palesztinokkal megrekedt béketárgyalások felélesztéséről. Ennek feltétele lenne a palesztinok részéről a zsidó telepek építésének, illetve bővítésének befagyasztása.

Szeptemberben újrakezdett béketárgyalások igen gyorsan zátonyra kerültek, miután hat héttel ezelőtt lejárt a telepek építésének, illetve bővítésének izraeli moratóriuma. Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta, hogy amíg nincs újra moratórium, tárgyalások sem lehetnek. A jobboldali izraeli kormány eddig nem volt hajlandó erre, dacára a nemzetközi követelésnek, főleg Washington nyomásának.

"Technikailag nagyon könnyű lenne leállítani az új terveket, de a kormány inkább sietteti a megvalósításukat" - mondta Hagit Ofran a "Békét Most" szóvivője. Szerinte valószínűtlen, hogy Netanjahu nem értesült az Egyesült Államokban a tervek közzétételéről.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!