Nagyvilág

2010.11.24. 16:30

Szigorú megszorítások várnak az írekre- emelik az adókat is

<p>Szerdán az ír kormány nyilvánosságra hozta azokat a lépéseket, amelyekkel le kívánják szorítani a rekordmagasságba szökött hiányt. Az elemzők szerint rendkívül kemény megszorítások várnak a nehézségekkel küzdő szigetországra. Az intézkedések az elkövetkező négy évre vonatkoznak.</p>

Dublin a lépésekért cserébe pénzügyi segítséget kap az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). A kiszivárgott hírek szerint 85 milliárd eurós mentőövet kap a szigetország. Írország a megszorításokkal 15 milliárd eurót szándékozik megtakarítani négy év alatt.

A munkavállalókat is keményen érintik a lépések. A dublini kormány az eddigi 7,65 eurós minimál órabért 1 euróra csökkenti le. A közszférában 24750 munkahely szűnik meg, az áfát 2013-ban a jelenlegi 21 százalékról 22-re, 2014-ben pedig 24-re emelik. A társasági adóhoz nem nyúlnak, az a jövőben is 12,5 százalékos lesz. Növekszik az ingatlanadó mértéke, és jelentősen csökkennek a közszféra bérei, a nyugdíjak és a szociális kiadások. Elemzők szerint komoly tiltakozások várhatóak a megszorítások miatt.

Az íreknek ugyanis már korábban, a gazdasági válság miatt is komoly megszorításokat kellett lenyelniük. Ezekhez jön most hozzá az újabb 15 milliárd eurós lefaragás. Az ír kabinet azt mondta: az intézkedéseknek köszönhetően 2014-ben már 10 alá csökkenhet a munkanélküliség az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!