Nagyvilág

2010.11.27. 20:15

Ostromállapot az egyik Rió de Janeiró-i nyomornegyednél

<p>Felszólították a Rio de Janeiró-i hatóságok szombaton a brazil nagyváros egyik dombvidéki nyomornegyedében elrejtőzött fegyveres drogbandákat, hogy adják meg magukat, különben rohamot indítanak.</p>

A brazil rendfenntartók múlt vasárnap óta harcolnak a bűnözőkkel több nyomornegyedben, és az összecsapásoknak már legkevesebb harminc halálos áldozata van.

A harci helikopterekkel és páncélozott járművekkel felvonuló rendőrök, akik a katonai rendőrség fennhatósága alá tartoznak, szombaton a Complexo de Alemao nevű negyedet vették körül, katonákkal együtt. Az ott rejtőző bandák megüzenték, hogy nem teszik le a fegyvert és nem hátrálnak. "Le fogjuk győzni őket. Nincs esélyük a drogbandáknak" - mondta a katonai rendőrség parancsnoka, Mario Duarte.

Egy másik nyomornegyedbe, a Vila Cruzeiroba csütörtökön vonultak be a harci járművekkel megerősített, állig felfegyverzett rendőrök, a haditengerészet és a hadsereg egységeinek kíséretében. A negyedben a brazil hatóságok közlése szerint két rivális bűnbanda tagjai egymással összefogva harcoltak a rendfenntartó erők ellen. A bandatagok barikádokat emeltek, és gépfegyverekkel tüzeltek a rendfenntartókra. A harcok azután kezdődtek a városban, hogy a múlt vasárnap bandatagok rátámadtak egy rendőrőrsre Rio északi részén. Azóta a hatóságok nagyjából 180 embert tartóztattak le.

A gazdasági fellendüléssel büszkélkedő dél-amerikai ország mindent elkövet, hogy megőrizze jó hírét két közelgő világesemény, a 2014-es brazíliai foci-vébé és a két évvel későbbi riói nyári olimpia miatt. Ezért a rendfenntartó erők elrettentő hadművelete a nyomornegyedeknél. A védelmi miniszter tíz páncélozott jármű, két katonai harci helikopter, 800 katona és 17 és fél ezer szövetségi rendőr bevetését rendelte el.

A Complexo de Alemao nevű nyomornegyedben, ahol 40 ezren élnek, mindenki véres végkifejletre számít, még a hatóságok is. Ráadásul a terepviszonyok megnehezítik a reguláris erők dolgát. Roberto Sa, Rio de Janeiro szövetségi állam egyik vezető tisztségviselője azt mondta szombaton: a rendőrök és a katonák hermetikusan lezárták a negyedet, hogy a bűnözők ne tudjanak elmenekülni, és felkészültek az ostromra.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!