Nagyvilág

2010.11.26. 13:43

Orosz parlament: Sztálin rendelte el a katyni mészárlást

<p>Az orosz parlament pénteken elfogadta annak a nyilatkozatnak a szövegét, amely kijeleni, hogy Sztálin személyes utasítására hajtották végre az 1940-ben történt katyni mészárlást - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.</p>

A második világháború után a Szovjetunió a náci Németországot vádolta a több ezer lengyel katonatiszt kivégzésével. Moszkva csak 1990-ben, közvetlenül a Szovjetunió bukása előtt ismerte el, hogy a szovjet csapatok követték el a mészárlást.

"Nem túlzás azt állítani, hogy ez a nyilatkozat történelmi jelentőségű" - jelentette ki az orosz parlament külügyi bizottságának vezetője, miután az alsóház elfogadta a szöveget. A nyilatkozat kijelenti: a nemrég nyilvánosságra hozott, korábban titkos archívumokban tárolt iratokból kiderült, hogy "ezt a szörnyű tragédiát" Sztálin és a szovjet vezetése közvetlen parancsára hajtották végre - írta az Interfax.

A szöveget egy, az AFP francia hírügynökség jellemzése szerint "szokatlanul viharos" ülésen fogadta el az orosz parlament alsóháza, a Kommunista Párt heves ellenállásától kísérve.

A szovjetek 1940-ben nagyjából 22 ezer lengyel katonatisztet végeztek ki az Oroszország nyugati részén található Katyn körüli erdőkben. A mészárlással a Szovjetunió a nácikat vádolta, és csak 1990-ben ismerte le Mihail Gorbacsov főtitkár, hogy a szovjetek álltak a gyilkosságok mögött. Az eset azonban továbbra is kényes téma maradt, amiről hivatalosan alig beszéltek az egymást követő orosz kormány.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!