Nagyvilág

2010.11.08. 16:40

Megvédte a világias spanyol államot a kormányfő a pápával szemben

<p>Spanyolországban világi állam van - közölte hétfői közleményében a spanyol kormány.</p>

A szocialista José Luis Rodríguez Zapatero ezt annak kapcsán tartotta fontosnak kijelenteni, hogy a spanyolországi látogatáson tartózkodó XVI. Benedek az egyház értékeivel szembeállította a spanyol kormány reformintézkedéseit az abortusz, a melegek házassága és a válás ügyében.

A 83 éves egyházfő az élet szentségéről beszélt a fogantatás pillanatától kezdve, és azt mondta, hogy csak az olyan család fogadható el, amelyben férfi és nő egyesül. A katolikus egyházat felháborította, amikor annak idején Zapatero kormánya törvényessé tette az azonos neműek házasodását, megkönnyítette a terhesség-megszakítást, és felgyorsította a jogi eljárásokat válások esetében.

Az elmúlt öt évben, amióta a reformok életbe léptek, csaknem 20 ezer meleg és leszbikus kötött házasságot Spanyolországban. Amikor a pápa vasárnap Barcelonába látogatott, hogy felszentelje a világhírű Sagrada Familia templomot, az út mentén több száz meleg és leszbikus kihívóan csókolózott.

A spanyol kormány hétfői közleménye szerint a kormány kapcsolatai zavartalanok a Vatikánnal. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "Spanyolország és az egyházi állam viszonyának alapja a spanyol alkotmány, amely elismeri a katolikus egyház súlyát, ugyanakkor garantálja mindenkinek a szabadságjogokat."

Szombati, spanyolországi érkezése előtt a pápa azt mondta repülőgépe fedélzetén, hogy az 1930-as évek "agresszív antiklerikalizmusa tér vissza Spanyolországba, és felszólított a keresztény gyökerek újra megtalálására egész Európában." Az AFP szerint az egyházfő a 30-as évekre történt utalással arra célzott, hogy a polgárháború előtt és idején a köztársasági erők radikálisai papokat és apácákat gyilkoltak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!