Nagyvilág

2010.11.27. 13:45

Meglebegtette az ukrán elnök az adóreform-törvény vétójának lehetőségét

<p>Bejelentette az ukrán államfő szombaton, hogy valószínűleg megvétózza az adóreform-törvényt. Viktor Janukovics ezt azután közölte, hogy találkozott Kijevben tüntetőkkel, akik között főleg kisvállalkozók vannak.</p>

A narancsos forradalomnak nevezett 2004-es események óta Ukrajnában nem volt akkora megmozdulás, mint az adóreform elleni mostani tiltakozás-sorozat. Az elvileg január 1-én hatályba lépő törvénycsomag, amelyet az államfőnek kellene már csak aláírnia, minimálisra csökkenti a kisvállalkozók azon kategóriáinak számát, amelyeket eddig megilletett az egyszerűsített adózás lehetősége, a maradék számára pedig 10-20-szoros adóemelést tartalmaz.

A tüntetőkkel folytatott szombati beszélgetés után az államfő a vétó lehetőségéről beszélt, de részleteket nem közölt. Csupán annyit: "többet azután mond, ha tárgyalt minden féllel, és újból áttekintették a törvényt." Janukovics, aki a kormányfővel, Mikola Azarovval együtt jelent meg a tiltakozók körében, azzal zárta mondandóját : a reformtörvényt pénteken kapta meg az elnöki hivatal, ezért még át kell tekintenie szakértőinek a szöveget.

Janukovics végül meghívta a tüntető kisvállalkozók képviselőit a hivatalába hétfőre, és azt ígérte, hogy a jövő csütörtökön, miután visszatért Kazahsztánból, dönteni fog. A kisvállalkozók szerint az adóreform a nagy cégeknek kedvez, őket pedig tönkreteszi.

Azt követően, hogy a múlt héten mindössze egy-kétszáz tiltakozó volt a 2004-es "narancsos forradalom" helyszínéül szolgáló Függetlenség téren, csütörtökön több ezer tüntető érkezett az ukrán fővárosba, és a tömeg egyre nőtt, miközben szaporodtak a téren felállított sátrak is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!