Nagyvilág

2010.11.11. 13:05

Meghalt az Oscar-díjas producer, Dino de Laurentiis

<p>Meghalt Dino de Laurentiis - értesültek olasz hírforrások csütörtökön. Az olasz filmproducer 1956-ban Osacr-díjat kapott az Országúton című filmért.</p>

Federico Fellini filmjei mellett az ő nevéhez fűződik a Robert Redford főszereplésével készült Keselyű három napja és az első 1986-os Hannibal Lecter film az Embervadász is. Bár a nagy sikerű Bárányok hallgatnak című filmben nem vállalt feladatot, a sorozat későbbi részeinek, a 2001-es Hannibalnak, a 2002-es Vörös sárkánynak illetve a 2007-es Hannibal ébredésének is ő volt a producere.

De Laurentiis nevét a legendás King Kong film 1976-os feldolgozása után ismerte meg a világ. Az olasz rendezőkön, Federico Fellini és Roberto Rossellini mellett, dolgozott együtt Sydney Pollack (Keselyű három napja), David Lynch (Dűne) és még számos más híres hollywoodi rendezővel. Több Stephen King regényt megfilmesített (A holtsáv, Macskaszem, Ezüst pisztolygolyók, Maximális túlhajtás). 2001-ben az Amerikai Filmakadémia neki ítélte az Irving G. Thalberg emlékdíjat is, amelyet olyan filmes producerek kapnak, akik folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

1989-ben elhunyt első feleségétől négy, második feleségétől két gyermeke született. 91 éves volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!