Nagyvilág

2010.11.25. 12:15

Újra fellángolt az adóreform elleni tiltakozási hullám Ukrajnában

<p>7-10 ezren tiltakozó gyűlt össze Kijevben a vállalkozók érdekvédelmét felvállaló Vidszics társadalmi mozgalom állítása szerint - jelentette csütörtökön az ukrán UNIAN hírügynökség.</p>

A tüntetők kormányfő lemondása mellett azt követelik, hogy Viktor Janukovics vétózza meg a kisvállalkozókat sújtó adótörvénykönyvet, amelyet az elmúlt pénteken fogadott el az ukrán parlament.

Azt követően, hogy az elmúlt néhány napban mindössze egy-kétszáz tiltakozó lézengett a 2004-es "Narancsos forradalom" helyszínéül szolgáló Függetlenség téren, csütörtökön ismét több ezer újabb tüntető érkezett az ukrán fővárosba, és a tömeg egyre nő. Sőt az akció szervezői most már a belügyminiszter lemondását is követelik, mivel állításuk szerint a rendőrség minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy vidékről Kijevbe tartó tiltakozók bérelt autóbuszai átléphessék a főváros határát. A helyszín biztosítására egyébként a kijevi hatóságok közel 2 ezer rohamrendőrt vezényeltek ki.

A pénteki több tízezres tüntetés során a tiltakozók hétfőig adtak haladékot az ukrán elnöknek arra, hogy megvétózza a törvénycsomagot, amely a minimálisra csökkentette a kisvállalkozók azon kategóriáinak számát, amelyeket eddig megilletett az egyszerűsített adózás lehetősége, s a maradék számára is 10-20-szoros adóemelést tartalmaz. Mivel Viktor Janukovics az ultimátum lejártának napján éppen Brüsszelben tartózkodott, a tüntetés szervezői szerdáig hosszabbították meg az általuk szabott határidőt, melyet követően aláírásgyűjtést helyeztek kilátásba a parlament feloszlatása és az államfő megbízatásának megszüntetése érdekében rendezendő országos népszavazás kiírása érdekében.

Anna Herman, az elnöki hivatal helyettes vezetőjének egyik minapi nyilatkozatát a Szabadság Rádió ukrajnai szerkesztősége úgy értelmezte, hogy Viktor Janukovics hajlandó megvétózni a törvényt, ám az idézett politikus ezt csütörtökön cáfolta. A felháborodott vállalkozók ezért továbbra is kiállnak azon szándékuk mellett, hogy az egész országra kiterjedő, határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek. Ukrajnában a kis- és középvállalkozók jelentős arányban vesznek részt többek között a kereskedelemben, a szolgáltatási szférában, továbbá a tömegközlekedés és az áruszállítás lebonyolításában, így egy ilyen megmozdulás az elemzők szerint akár az egész ország életét megbéníthatja.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!