Nagyvilág

2010.11.16. 15:06

Gyilkossággal is gyanúsítják az emberrablásra szövetkező magyarok egyikét

<p>Egy negyvenegy évvel ezelőtt történt bécsi gyilkossággal is gyanúsítják annak a négy magyar állampolgárnak az egyikét, akiket azzal vádoltak meg az Egyesült Államokban, hogy túszul akartak ejteni egy los angelesi ékszerészt - derült ki a Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) és az osztrák rendőrség keddi, bécsi sajtótájékoztatóján.</p>

Még a hétvégén számolt be róla az amerikai sajtó, hogy az ügyben négy magyar származású férfi ellen emeltek vádat. A vádlottak egyike a 35 éves Berkesi Attila, társa pedig a 36 éves Simon Zsolt, akik az amerikai sajtóhíradások szerint mindketten magyar állampolgárságúak. A harmadik vádlott az újságokban arizonai illetőségűnek feltüntetett 64 éves Lazlo Kopacsi, a negyedik férfi pedig a 70 éves, osztrákként említett Kele István.

Egy keddi, bécsi sajtótájékoztatón azonban közölték: egyiküket, Kelét azzal is gyanúsítják, hogy 1969. decemberében két embert lelőtt egy élelmiszerüzletben, a gyilkosságok elkövetőjét azóta sem találják. Az osztrák rendőrség szerint Kele István 41 évvel ezelőtt az üzlet alkalmazottja volt, most pedig DNS-vizsgálatokkal próbálják bebizonyítani, hogy tényleg a most 70 éves férfi követte el a bűncselekményt.

Az amerikaiak vádirata szerint egyébként pont az Ausztriában lakó Kele szervezte meg, hogy illegálisan beutazik az Egyesült Államokba, és bűntársakat szervez Magyarországról annak érdekében, hogy elraboljanak egy üzletembert - Vadim Shapirot, aki a bírósági dokumentumok szerint több los angelesi ékszerbolt tulajdonosa -. Az ügyészek szerint a vádlottak abban reménykedtek, hogy kiszemelt áldozatuk 5 millió dollár értékű készpénzt és ékszereket tart a lakásában, amit kicsikarhatnak tőle, ha azzal fenyegetik meg, hogy megölik.

Kele szervezte be Berkesit és Simont

Az akcióhoz Kele állítólag Budapestről szervezte be Berkesit és Simont, akik a múlt hónapban repültek az Egyesült Államokba. Kopacsi pedig azért került az ügybe, hogy fegyvereket szerezzen a csapatnak. Tervük azután jutott az amerikai hatóságok tudomására, hogy Kele elfecsegte akciójukat Los Angelesben egy olyan embernek, aki informálta a készülő akcióról az FBI, a szövetségi nyomozóiroda munkatársait.

Kelét az osztrák rendőrség fogta el október 30.-án, egy amerikai elfogató parancs értelmében. Az Egyesült Államok a férfi kiadatását kéri az osztrák hatóságoktól. Berkesit és Simont október 26.-án Los Angeles városában vették őrizetbe, miután találkoztak az FBI egyik fedett ügynökével. Kopacsit pedig szintén az Egyesült Államokban, Lake Havasu településen fogták el október 28.-án.

Berkesit, Simont és Kopacsit a los angelesi Metropolitan fegyintézetben tartják fogva, és várhatóan a következő két hétben állítják majd őket bíróság elé, hogy felolvassák nekik a vádiratot. Ha bűnösnek találják az összes vádpontban, Kopacsit akár 60 éves börtönbüntetésre is ítélhetik, míg társaira 20 éves szabadságvesztés várhat az ügyészek szerint.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!