Nagyvilág

2010.11.04. 19:29

Furcsa: a nő, aki elalszik, ha nevet

<p>A narkolepszia egy szélsőséges formájában szenved egy nő, aki napi 100 alkalommal is elalszik akkor ha nevet, fél, meglepődik, vagy hasonló erős érzelmek érik.</p>

Dr. Claire Allen élete nem könnyű. A 35 éves cambridgei minden erős érzelem ártalmas. Az egyébként nevetni szerető asszony például a kacagás hatására is elalszik ritka betegsége miatt. A tudósként dolgozó Claire "alvásrohamai" a narkolepszia egy szélsőséges formája miatt lépnek fel. A betegséget izomtónusvesztés kíséri, így minden összeomlásakor legyen bárhol is 30 másodperc és 5 perc között féltudatlan állapotban esik össze. Naponta átlag 100 alkalommal fordul vele ez elő.

Egy új gyógyszernek köszönhetően azonban jelentősen javult a helyzete. A Daily Telegraph beszámolója szerint ennek köszönhető, hogy a rohamok alatt ő ma már teljesen éber, "csak" izomtónus vesztés lép fel.

"Nem fáj egyáltalán, mikor megtörténik. Amikor jön a roham, először kommunikálni nem tudok, majd elmegy a látásom, majd arra eszmélek, hogy a testem rongyként esett össze és ebből az állapotból térek magamhoz és utána megint minden rendben van egy ideig. De persze az új gyógyszer mellett is bekorlátozza ez a betegség az életemet" - nyilatkozta a nő.

Furcsa, de Claire regenerálódni sem tud betegsége miatt, ugyanis ahhoz egy súlyos alvási zavar is társul. A nő a gyógyszer szedése elött egy órát nem tudott egyhuzamban végigaludni, így minden olyan dolog, ami a szervezetünkben éjjel zajlik le, az neki elmaradt. Így például a haja és a körmei sem nőttek.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!