Nagyvilág

2010.11.17. 17:25

Diáktüntetések az egyetemi reform és a megszorítások ellen

<p>Több ezer diák vonult Olaszországban utcára szerdán, hogy a kormány felsőoktatási reformja, és az egyetemeket érintő megszorítások ellen tiltakozzon. Több mint 100 helyen demonstráltak a konzervatív Silvio Berlusconi és kormánya ellen, a többi közt Rómában, Milánóban, Firenzében és Palermóban is.</p>

Azt nehezményezik, hogy a kabinet 9 milliárd euró (2500 milliárd forint) von el az oktatástól, emellett 130 ezer állást is megszűntet 2013-ig.

A reform keretén belül a kormány összevonna több kisebb intézményt, csökkentené a dékánok befolyását, külsős menedzsereket ültetne az intézményeket irányító testületekbe. A bírálók szerint egyetlen dolog miatt akarja Berlusconi végrehajtani a lépéseket: a költségcsökkentésért.

Rómában "milyen jövő vár ránk ilyen romok között" feliratú táblákkal vonultak végig a La Sapienzia egyetem diákjai. Palermóban viszont nem volt ennyire békés a megmozdulás: ott a tüntetők elfoglalták a dékáni hivatalt. Milánóban pedig bankokat és boltokat firkáltak össze grafittikkal a demonstrálók. Mariastella Gelmini oktatásügyi miniszter azt mondta, hogy csak a status quo fenntartásában elleneznek bármilyen változtatást. Úgy vélte: minőségi oktatási rendszerre, a munkaerőpiac igényeit figyelembe vevő egyetemekre van szüksége Olaszországnak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!