Nagyvilág

2010.11.11. 14:00

Az Ázsiai Játékokról is kitiltották a vuvuzelát

<p>Az Ázsiai Játékok szervezői kitiltották a stadionokból a vuvuzelát, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon ismertté vált kürtöt - jelentette csütörtökön az AFP francia hírügynökség.</p>

A dél-afrikai szurkolók kedvenc eszközének számító vuvuzelát sokan kritizálták a világbajnokság idején, és azóta több helyen is tiltólistára helyezték.

A kínai Kuangcsouban pénteken kezdődő Ázsia Játékok alatt nem lehet majd hallani a vuvuzela egyedi hangját, miután a szervezők kitiltották a kürtöt - erősítették meg a sportesemény szervezői. A főleg Kínában gyártott műanyag zajkeltő mellett tilos lesz a bevinni a stadionokba sípokat, öngyújtókat, gyufákat, innivalót, labdákat, frizbiket, valamint olyan nagy mennyiségű ételt, amelyet könnyen el lehet dobni.

Egy kuangcsoui lap információi szerint az etikett szabályokat megsértő látogatókat először önkéntesek figyelmeztetik. Azok, akik a figyelmeztetés ellenére sem tartják be az előírásokat, a biztonsági szolgálat emberei vezetik majd ki a stadionból.

A vuvuzela a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság meghatározó jelképévé vált. A kürt ellen azonban sokan tiltakoztak, és sikertelen kampányokat indítottak azért, hogy tiltsák ki a világbajnokságról.

A dél-afrikai szurkolók kedvenc eszközét azóta betiltotta Európai Labdarúgó-szövetség, és az angliai labdarúgó-bajnokság több csapata is száműzte stadionjából a zavarónak ítélt vuvuzelát. Az Indiában rendezett Nemzetközösségi Játékok szervezői szintén a kürt kitiltása mellett döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!