Nagyvilág

2010.11.08. 14:50

Amerikaiak meggyilkolására szólít fel az amerikai születésű hitszónok

<p>Felszólította Anwar al-Awlaki a muzulmánokat, hogy tétovázás nélkül öljenek amerikaiakat. -közölte hétfőn a SITE nevű terrorista-figyelő csoport.</p>

Az amerikai születésű jemeni hitszónok egy dzsihadista honlapra feltett 23 perces, arab nyelvű videóüzenetében azt mondja: "Nincs szükség fatvára (vallási ítéletre) az ördög megöléséhez. Vagy ők, vagy mi".

A 39 éves amerikai-jemeni, kettős állampolgárságú férfi, aki ellen egy jemeni bíróság a múlt héten adott ki letartóztatási parancsot terrorizmus és az al-Kaidával fenntartott kapcsolatok vádjával, állítólag a dél-jemeni Sabva tartományban bujkál. A videóban al-Awlaki egy asztal mögött ül, és egy tokba bujtatott tőr van ruhájának övébe szorítva.

Az amerikai kormány áprilisban engedélyt adott hírszerző ügynökségének, a CIA-nak, hogy öljék meg a hitszónokot, bárhol is van a világon. Al-Awlakit az amerikai hatóságok júliusban rátették a terrorizmust támogató emberek listájára, ami egyben azt is jelentette, hogy befagyasztották az Egyesült Államokban lévő vagyonát.

Washington kapcsolatba hozta a hitszónokot, aki egy volt jemeni miniszter fia, a tavaly novemberi texasi vérengzés valamint a karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet tetteseivel. A hadseregben pszichiáterként dolgozó, 39 éves Nidal Malik Hasan őrnagy két fegyverrel 13 embert ölt meg, több mint 40-et pedig megsebesített a texasi Fort Hood katonai bázison 2009. november 5-én. Az ámokfutót végül egy Kimberley Munley nevű, 34 éves sebesült rendőrnő lőtte le. Hasant életveszélyes állapotban vitték kórházba, ahol lebénult.

A 23 éves nigériai Umar Farouk Abdulmutallab pedig a múlt karácsonykor próbálta meg felrobbantani a Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát. A férfi harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor sikertelenül próbálta működésbe hozni a lábára erősített bombát, miközben az Amszterdamból Detroitba tartó repülőgép leszálláshoz készült. Végül a személyzet tagjai fogták le.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!