Nagyvilág

2010.11.09. 16:32

21 éve omlott le a berlini fal

<p>21 éve omlott le a megosztottság európai jelgépe.</p>

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961-ben építették (először csak egy szögesdrótkerítést, később a betonfalat) s a hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált. Mikor 1989 november 4-én bejelentették egy élőben közvetített ülésről, hogy könnyítenek az NDK állampolgárok utazásán, döbbent csend következet, majd azt is bejelentették (akkor még tévesen), hogy ez azonnal életbe lép. A TV előtt ülő NDK-polgárok tömegesen indultak meg a berlini határátkelőhelyek felé s egy órán belül hatalmas tömeg verődött össze, de határátkelő őrei ekkor még nem voltak tájékoztatva, de a nagy nyomás miatt végül megnyitották a sorompókat.

Néhány nap múlva mindkét oldalról tömegben érkeztek a németek vésőkkel, csákányokkal és puszta kézzel kezdték szétszedni a berlini falat. Ennek megnyitása végül a hivatalos dátum szerint 1989 november 9-lett, amiről idén is megemlékeztek: a Bernauer Strassén levő emlékhelyen Klaus Wowereit kormányzó polgármester jelenlétében helyeztek el koszorúkat a politikai és társadalmi élet vezető képviselői, s elhangzott: a berlini fal leomlásának dátuma a német történelem legboldogabb napja. Nézze meg videónkat >>>
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!