Nagyvilág

2010.10.05. 15:24

Törvény készül az orosz "gyógyítók" hirdetéseinek betiltására

<p>Első olvasatban átment az orosz parlament keddi ülésén az a törvénytervezet, amely megtiltja "a kézrátétellel gyógyítóknak, a testtisztítónak nevezett boszorkányoknak, mágusoknak", hogy hirdessék magukat. A döntés nagy csapás az Oroszországban virágzó iparágra. - közölte az AFP francia hírügynökség.</p>

A törvényt beterjesztő képviselő szerint "ezek erkölcsi és fizikai károkat okoznak, mind az egyes embereknek, mind az ország gazdaságának." Az orosz bulvárlapok tele vannak olyan hirdetésekkel, amelyek azt ígérik, hogy a gyógyítók révén "visszatér a hűtlen férj, leszokik az alkoholról, vagy éppen, hogy közel a gazdagság." Az oroszok gyakran fordulnak a jövőbe látókhoz vagy éppen a gyógyítókhoz, és nagy pénzeket fizetnek neki, hogy rendbe hozzák az életüket.

Az ezoterikus szolgáltatások tömeges reklámja a törvényalkotók szerint "a csalás legalizálása", ezért tiltani kell. A Duma, vagyis a parlament alsóháza egészségügyi bizottságának tagja szerint az ilyen "gyógyítók" száma ma már felülmúlja az orvosok számát Oroszországban. "A számuk eléri a 800 ezret, miközben az orvosokból alig több mint 600 ezer van Oroszországban."- mondta Tatjana Jakovleva. Szerinte "bűncselekményt követnek el azok a sarlatánok, akik azt ígérik, hogy "varázslással kigyógyítják a beteget a rákból vagy az AIDS-ből".

Népszerűk a "gyógyítók"



Jakovleva szerint ehhez képest csak nevetségesnek tűnik, hogy mekkora sikere van azoknak a gyógyítóknak, akik például a fogfájást azzal kezelik, hogy patkányfarkat lóbálnak a beteg arca előtt. Az ezotéria-üzlet forgalmát évi kétmilliárd dollárnak megfelelő rubelra becsülik, és mivel az esetek nagy többségében a feketegazdaságban vannak jelen, nem adóznak.

A Levada intézet augusztusban végzett felmérése szerint az oroszok több mint 20 százaléka ilyen "gyógyítókhoz" jár rendszeresen. Az egyik országos tévé, a TNT legnépszerűbb műsora a pénteki fő műsoridőben sugárzott "Gyógyítók csatája", amelyben a résztvevők "különleges képességeik révén oldanak meg feladatokat".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!