Nagyvilág

2010.10.01. 18:04

Robbanások a nigériai függetlenségi napi ünnepség alatt - már nyolc halott

<p>A legfrissebb adatok szerint nyolcra emelkedett a nigériai fővárosban történt pénteki robbantásokban meghalt emberek száma - közölte egy rendőrségi szóvivő. A sebesültek pontos számát egyelőre nem lehet tudni, de legalább hárman súlyos sérüléseket szenvedtek.</p>

A két, autóba rejtett bomba felrobbantását a Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű nigériai szervezet vállalta magára. A merényletek az ország függetlenné válásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek közben történtek.

Nyolc ember halt meg, amikor pár perc különbséggel két autó is felrobbant az igazságügyi minisztérium épületénél a nigériai fővárosban - közölte egy nigériai rendőrségi szóvivő az AFP francia hírügynökséggel. A halottak között van egy magasrangú rendőrtiszt, valamint a nigériai hírszerzés egy magasrangú tisztje is - értesült az AFP az áldozatok kollégáitól.

A rendőrségi szóvivő elmondása szerint három súlyos sebesültje van a robbantásoknak. A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint több mint húsz ember sebesült meg.

Az első autóba rejtett bomba akkor robbant fel, amikor megkezdődött a függetlenség napi katonai parádé. Az AFP közlése szerint a robbanás nagyjából tízpercnyi távolságra történt az ünnepségnek helyet adó tértől. A második bomba körülbelül öt perccel később robbant fel, amikor több ember is odament, megnézni az első robbanás pusztítását.

A robbantásokért Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) lázadói vállalták a felelőséget. A szervezet az AP amerikai hírügynökségnek elküldött közleményében a halálos áldozatokért a nigériai hatóságokat tett felelőssé, akik nem vették figyelembe figyelmeztetésüket, hogy robbantásokat fognak végrehajtani.

Goodluck Jonathan nigériai elnök "bűnözők és gyilkosok kétségbeesett tetteként" jellemezte a merényleteket. Az államfő által kiadott közlemény szerint a merényletekkel a függetlenség napi ünnepségek leállítását akarták elérni. A robbantások ellenére megtartották a katonai parádét, amelyen az ország vezetői mellett több külföldi méltóság is részt vett.

Az AP egyik tudósítójának beszámolója szerint a katonai parádénak otthont adó a téren is történt egy kisebb robbanás, még mielőtt a felvonuló katonák és a meghívott vendégek megérkeztek volna. A MEND tagadta, hogy a téren is elhelyeztek volna egy bombát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!