Nagyvilág

2010.10.23. 08:30

Nyelvtörvény miatti pénzbírság a révkomáromi városi televíziónak

<p>A nyelvtörvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtotta a révkomáromi városi televíziót működtető céget a Szlovák Televízió és Rádió Tanácsa, mert magyar nyelven sugárzott két hirdetést - írja szombati számában az Új Szó szlovákiai magyar napilap. A Com-média Kft.-re 136 eurós büntetést szabtak ki.</p>

Pék Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, a megrendelő igényei szerint sugározzák a reklámokat, a kifogásolt esetekben pedig csak magyar megjelenést kértek. A tévétanács döntése egy április óta húzódó ügy végére tett pontot, ugyanis a testület akkor kérette be a városi televízió egyik adását ellenőrzésre, majd kifogást emelt a reklámok miatt.

Pék szerint a testületnek lehetősége lett volna elengedni a büntetést, vagy kisebb bírságot megállapítani. "A tanács köztes megoldást választott, amiben szerintem szerepet játszhatott a nyelvtörvény tervezett módosítása is" - véli az igazgató.

A nyelvtörvény módosításáról már tárgyal a pozsonyi parlament, a napokban első olvasatban elfogadták a tervezetet.

Ifj. Batta György, a komáromi városi televízió szerkesztője az Új Szónak kifejti, hogy a tévénél sohasem sérült a közszolgálatiság elve, hiszen egyórás műsoruk első fele szlovák, a második pedig magyar nyelvű. "A reklámok esetében viszont többször előfordul, hogy csak szlovák nyelven hangzanak el, mert azt kéri a hirdető" - fűzi hozzá.

A napilap hozzáteszi, hogy a komáromi televíziónál a tévétanács figyelmeztetése óta kizárólag magyar nyelvű hirdetést nem sugároznak. Az már többször előfordult, hogy a magyarul hirdetni akaró elállt szándékától, mert nem akarta kifizetni a fordítással járó többletköltséget.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!