Nagyvilág

2010.10.02. 17:04

Még nagyobb tüntetéseket szerveznek a stuttgarti vasúti terv ellenzői

<p>Nem hagyják abba a tüntetéssorozatot a német környezetvédők a stuttgarti vasúti projekt ellen - közölte szombaton a tiltakozási kampány szóvivője. Gangolf Stocker kijelentése két nappal azután hangzott el, hogy összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között.</p>

Csütörtökön több mint 100-an sérültek meg az összecsapásokban, amelyek médiaképei az AFP francia hírügynökség jelentése szerint sokkolták Németországot. A rendőrök vízágyút és könnygázt is bevetettek. " Folytatjuk, és még nagyobb tüntetéseket tartunk" - közölte Stocker.

A kilenc évre tervezett építés költsége a jelenlegi számítások szerint hét milliárd euró. A tervezők szerint az építés végén a város és a régiója a 21-ik századi Európa vasúti csomópontja lesz. Ha megvalósul a projekt, akkor a 600 ezres lakosú Stuttgartot bekapcsolja a kontinens egyik leghosszabb, 1500 kilométeres nagysebességű vasúti hálózatába, összekapcsolva Párizzsal, Strasbourggal, Münchennel, Béccsel, Pozsonnyal és Budapesttel.

A mérnökök 16 alagút fúrását, 18 új híd építését, és három új állomás létrehozását tervezik. A stuttgarti állomást levinnék a mélybe. A projekt, amelyet részben az Európai Unió is támogat anyagilag, Stuttgart közlekedését is teljesen átalakítaná, kapcsolatot teremtve a repülőtér, a vasút, valamint a közeli Wendlingen és Ulm között.

A városi vasútállomás tervezett föld alá helyezése miatt 300 fát ki kellene vágni az építkezés helyszínén. A csütörtöki megmozdulással konkrétan 25 fa kivágását akarták megakadályozni a pályaudvar melletti parkban, amelynek egy részét felszámolnák. Tömegtüntetés volt pénteken este is a helyszínen, de már békés. A szervezők becslései szerint 50 és 100 ezer közötti létszámba voltak jelen a tiltakozók.

Szombaton reggel pedig ugyanezen a helyen sátrak százait állították fel a környezetvédők, miközben már tartott a fák kivágása. Berthold Friess, a környezetvédő BUND mozgalom vezetője azt mondta szombaton, hogy hétfőn este több tízezren próbálják megakadályozni majd az építkezés folytatását.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!