Nagyvilág

2010.10.05. 18:34

Életfogytiglant kapott a Times Square-i merényletkísérlet tettese

<p>Életfogytiglani börtönre ítélte kedden egy amerikai bíróság a meghiúsult májusi New York-i bombamerénylet vádlottját.</p>

A pakisztáni-amerikai Faisal Shahzad, aki Connecticutban élt eddig, azt mondta az ítélethirdetés előtt: "a háború a muzulmánokkal csak most kezdődött."

New York egyik legismertebb pontját, a Times Square-t május elsején kellett kiüríteni. Egy ott parkoló furgon kezdett füstölni, amire felfigyelt egy utcai árus és értesítette a rendőröket.
A furgonban házi készítésű bombát találtak, amely azonban nem megfelelően működött, és csak lángra kapott, de nem robbant fel.

Két nappal később az amerikai város nemzetközi repterén, egy Dubaiba tartó gépen fogták el Faisal Shahzad-ot. A 30 éves férfi ellen tíz pontban emelt vádat a szövetségi vádesküdtszék. Shazad mind a tíz pontban bűnösnek vallotta magát, és azt mondta, legszívesebben "még százszor megtenné". A 30 éves férfi "muzulmán katonának" nevezte magát, és közölte: tettével meg akarta mutatni az Egyesült Államoknak, ha nem vonul ki Irakból és Afganisztánból, akkor ilyen támadásokra számíthat.

Elmondta, szándékosan választotta a Times Square-t, illetve a szombat esti időpontot, hogy minél több legyen az áldozat. Vallomása szerint autójában összesen három, házi készítésű bombát helyezett el, ezeket begyújtotta, két és fél percet a közelben várt, de miután nem hallotta a robbanást, elsétált a központi pályaudvarig és hazament.

Shahzad kihallgatása során az FBI nyomozóinak elismerte, hogy 2009 decemberében Pakisztánban járt, ahol táliboktól megtanult bombát készíteni. Pakisztáni segítői később két részletben 12 ezer dollárt adtak neki. Ebből az összegből készült fel a merényletre, vásárolta meg a támadásnál használt autót és robbanószereket.

A keddi ítélethirdetés előtt azt mondta: csak színlelésből lett 2009 áprilisában amerikai állampolgár. A bírónő kérdésére azt válaszolta: hűséget esküdött az országra, de nem ez volt a szándéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!