Nagyvilág

2010.10.28. 12:35

Az MI6 vezetője szerint titkosszolgálati akciók kellenek az iráni atomprogram megakadályozására

<p>A diplomácia nem elég az iráni nukleáris fegyver kifejlesztésének megakadályozására - mondta csütörtökön a brit MI6 vezetője, aki titkosszolgálati akciót sürgetett a teheráni titkos atomprogram ellen.</p>

John Sawers a szokatlan nyilvános beszédében emlékeztetett: a titkosszolgálatoknak köszönhető, hogy Irán tavaly elismerte a második urándúsítójának a létezését, aminek eredményeképpen újabb diplomáciai nyomás alá került az ország.

"Az atomprogramot nem lehet a szokásos egyszerű diplomáciai eszközökkel kezelni. Titkosszolgálat vezette akciókra van szükség, hogy még nehezebbé tegye az Iránhoz hasonló országok számára a nukleáris fegyverek kifejlesztését" - fogalmazott. "A kumi titkos iráni urándúsító felfedezése titkosszolgálati siker volt. Ez vezetett oda, hogy fokozódott az Iránra nehezedő diplomáciai nyomás, szigorúbban lettek az ENSZ és az EU szankciói, amelyek már érezhetővé váltak" - mondta, hozzátéve, hogy az iráni rezsimnek ezután komolyan át kell gondolnia, mik az érdekei.

Sawers akkor beszélt minderről, amikor a nukleáris tárgyalásokon részt vevő hat nagyhatalom azon fáradozik, hogy felújítsák Teheránnal az atomprogramról szóló párbeszédet. A szakértők által aggasztónak tartott atomprogramról Irán azt állítja, hogy békés célú, és pusztán energiatermelésre szolgál. A nyugati országok ugyanakkor úgy vélik, hogy Teherán a békés urándúsítás leple alatt valójában saját atomfegyver gyártását végzi.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!