Nagyvilág

2010.09.07. 16:15

Távozik posztjáról az UFO-látó, sakk-mániás kalmük elnök

<p>Bejelentette kedden az UFO-kkal kapcsolatos kijelentései miatt meghökkenést kiváltó kalmük elnök, hogy 17 év után távozik posztjáról, miután október 24-én lejár a mandátuma.</p>

Kirszan Iljumzsinov, aki 1995 óta a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, mindenféle irónia nélkül jelentette ki a tévé április 26-i egyik beszélgetős műsorában, hogy 1997-ben találkozott ufonautákkal.

Emiatt májusban Iljumzsinov orvosi kivizsgálását követelték felháborodott orosz parlamenti képviselők. A buddhista Kalmükföld 48 éves vezetője, aki nem csak UFO-hívő, hanem a sakk megszállottja is, építetett Kalmükföld fővárosban egy komplexumot, amit Sakkvárosnak nevezett el.

"Nem megyek el Kalmükföldről október 24-e után, továbbra is dolgozni fogok az itt élőkért. - közölte az Interfax orosz hírügynökségnek adott interjújában Iljumzsinov, aki régóta folytat keserű küzdelmet a FIDE elnöki posztjáért a volt szovjet sakkvilágbajnokkal, Anatolij Karpovval. Mindketten igényt tartanak arra, hogy Oroszország jelöltjei legyenek az elnöki posztra a Nemzetközi Sakkszövetség szeptember 29-i, oroszországi tisztújító közgyűlésén.

Iljumzsinov azt mondta, hogy életét mostantól csak a sakknak fogja szentelni, és minden erejével azon lesz, hogy ismét elnyerje a FIDE elnök posztját. Ő és Karpov honlapot indítottak pályázatuk megerősítése és a honlapok tartalma szerint ellenfelük lejáratása érdekében. Ezek elérhetősége www.onefide.com és www.karpov2010.org.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!