Nagyvilág

2010.09.25. 18:39

Tartós tűzszünetre szólíthat fel az ETA politikai szárnya

<p>Az ETA baszk terrorista csoport betiltott politikai szárnya "tartós, egyoldalú és ellenőrizhető tűzszünetre" fogja felszólítani tagjait - értesült a Gara című spanyol napilap, amely szombaton tette közzé weboldalán az információt.</p>

Az értesülés szerint a 2003-ban illegálissá nyilvánított Batasuna még szombaton megállapodást ír alá új politikai szövetségeseivel, amelynek célja egy "békés forgatókönyv" kidolgozása és a "demokratikus megoldás" véghezvitele lesz. A megállapodásban állítólag szerepel, hogy az erőszak beszüntetésére szólítja fel a mozgalom az ETA fegyvereseit, cserébe megszűnnek a Batasuna elleni korlátozások, és a mozgalom részt vehet a jövőre esedékes önkormányzati választásokon. Az egyezség hírét megerősítette a napilapnak a Batasuna egyik szövetségese, az Aralar is, ám további információkat egyelőre nem közöltek.

Arnaldo Otegi, a Batasuna volt szóvivője egyébként már egy márciusban nyilvánosságra hozott, lehallgatott beszélgetésen is úgy fogalmazott, hogy az ETA tagjainak fel kell adniuk a fegyveres harcot, vagy politikai öngyilkosságot fognak elkövetni. A politikai szárnyhoz közel álló emberek már februárban olyan felhívást tettek közzé, amelyben a baszk kérdés demokratikus megoldása mellett érveltek.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorista szervezetként nyilvántartott ETA több mint negyven éve küzd Baszkföld függetlenné válásáért. Akcióikban 829 ember vesztette eddig életét. Az ETA 2006 márciusában "tartós fegyverszünetet" hirdetett, de azt pár hónap múlva visszavonták. Az elmúlt hónapokban azonban két nyilatkozatot is kiadtak, amelyben az erőszak beszüntetését ígérték, és nemzetközi közvetítőket kértek a baszk kérdés megoldásához.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!