Nagyvilág

2010.09.25. 09:19

Pedofil papok elleni fellépése miatt közösítették ki Ausztrália első szentjét

<p>Az ausztrál katolikus egyház a pedofil papok elleni fellépése miatt kiközösítette Mary MacKillop nővért, akit októberben fog szentté avatni XVI. Benedek pápa. Az ABC ausztrál televízió dokumentumfilmjében nyilvánosságra hozott történetet a nővér rendje szombaton megerősítette. Az apácát 1995-ben avatta boldoggá II János Pál pápa, miután hivatalos is elismerte az egyház, hogy a nővér csodát tett.</p>

Az 1842-ben, Melbourne-ben skót bevándorlók legidősebb gyermekeként született Mary MacKillop 24 éves volt, amikor iskolát létesített szegény gyerekek számára egy elhagyott istállóban, és megalapította a Szent József nővérei szerzetesrendet, amely az első ausztrál szerzetesrend volt. A nővért 1871-ben közösítette ki Laurence Sheil püspök, de egészen eddig nem lehetett tudni, hogy egészen pontosan miért.

A katolikus egyház hivatalos weboldalán az áll, hogy "állítólagos fegyelemsértés" volt az ok, míg MacKillop szerzetesrendjének oldala csak annyit ír, hogy egy "félreértés" miatt történt a kiközösítés - írta a Sydney Morning Herald című ausztrál lap.

Az ABC ausztrál televízió szerint azonban azért lett kiközösítve, mert feljelentette egy gyerekeket molesztáló papot az egyházi hatóságoknak. Az egyház által megbüntetett pedofil pap elleni akció feldühített több papot is, akik emiatt a nővér ellen fordultak, és sikerült rávenniük Sheil püspököt, hogy közösítse ki MacKillopot.

A püspök azonban pár hónappal később, halálos ágyán visszavonta döntését, és a nővér a szerzetesrendjét is újraindíthatta, amelyet pár évvel később a pápa is elismert. 67 éves korában bekövetkezett halálakor a rendnek már 750 nővére volt, és 117 iskolát, valamint árva- és szegényházakat üzemeltett.

A szerzetesrend szóvivője egy szombaton nyilvánosságra hozott közleményben tudatta, hogy az ABC műsorában elhangozott állítások a kiközösítésről teljesen pontosak.

A nővért 1995-ben avatta boldoggá II János Pál pápa, miután hivatalosan is elismerte az egyház, hogy MacKillop csodát tett, amikor 52 évvel halála után meggyógyult egy leukémiában szenvedő nő, a hozzá intézett imák hatására. A római katolikus egyház decemberben ismerte el a szentté avatáshoz szükséges második csodáját, amely szerint 1993-ban egy rákbeteget gyógyított meg. XVI. Benedek pápa október 17-én avatja hivatalosan is szentté a nővért.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!