Nagyvilág

2010.09.16. 15:10

Már szerdán feladta magát a rendőrségen a norvég lány feltételezett gyilkosa

<p>Norvég sajtóinformációk szerint a Budapesten meggyilkolt Pernille Marie Thronsen oslói temetésével egy időben, kínai idő szerint szerda este adta fel magát a rendőrségen az a kínai férfi, aki a gyanú szerint megölte a lányt.</p>

A Dagbladet című norvég napilap értesülései szerint a 26 éves férfit őrizetbe vették, miután elismerte a hatóság előtt, hogy megölte volt barátnőjét.

A 21 éves norvég Pernille Marie Thronsen és 26 éves barátja, Csao Fej Budapesten tanultak. A lány holttestét augusztus 29-én találták meg egy, a VII. kerületi Hársfa utcában álló hostel egyik szobájában, amit a kínai férfi bérelt. A diáklány több késszúrás miatt vesztette életét. A magyar rendőrség a gyilkossággal a kínai férfit gyanúsította, aki ellen szeptember másodikán adtak ki nemzetközi elfogató parancsot, mivel a férfi elhagyta az országot.

Az NRK norvég közszolgálati rádió és a newsinenglish.no hírportál értesülései szerint miután Csao Fej feladta magát a rendőrségen, a kínai hatóságok kapcsolatba léptek a magyar szervekkel, és információt kértek a magyar rendőrség nyomozati anyagaiból. Ezt azonban a magyar rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

A beszámolók szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy Csao visszatérne Magyarországra, hogy ott nézzen szembe a gyilkosság vádjával, mert Budapest és Peking között nincs érvényben kiadatási egyezmény. Az Amnesty International norvég szervezete azonban arra figyelmeztetett, hogy ha Kínában ítélik el a férfit, akkor halálbüntetést is kaphat, míg Magyarországon 20 éves börtönt rónának ki rá a gyilkosság miatt. Az emberi jogi szervezet szerint ezért Budapestnek csak akkor lenne szabad átadnia a nyomozás során szerzett bizonyítékokat, ha garanciát kap arra, hogy nem ítélik halálra a férfit.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!