Nagyvilág

2010.09.11. 20:28

Milliárdokat költenek biztonsági intézkedésekre a terrortámadás óta - RTL Híradó

<p>Magyarországon nem kellett különleges biztonsági intézkedést elrendelni a szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján. A rendőrségnek ugyanis semmilyen fenyegetésről nem volt információja.</p>

2001 szeptember 11-ei eseményekben csaknem 3 ezer ember halt meg. A történtek számos védelmi hibára világítottak rá; ennek hatásait a mai napig érezni lehet - számolt be az RTL Híradó.

A terrortámadás leglátványosabb következménye a repülésbiztonsági változások elrendelése volt. Azóta Ferihegyen is szigorúbb az átvizsgálás: ma már utas nem mehet a pilótafülkébe, a fedélzetre nem lehet felvinni semmilyen szúrós tárgyat, se 1 decinél nagyobb folyadékot. Ráadásul az sem mindegy, ki hogyan viselkedik a repülőtéren. A légitársaságok 2001 szeptember 11 óta nagyon komolyan veszik a biztonságot. Több milliárdot költöttek erre, akár dollárban is. Kezdve azzal, hogy egyes légitársaságok figyelik az utasok viselkedését, ki az, aki esetleg gyanús papírokkal, vagy hosszú távra utazik, de nincs nála csak egy kézitáska, vagy esetleg túl ideges - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője.

Légifotókon a WTC összeomlása >>>

Az Európai Unió terrorizmus ellenes koordinátora szeptember elsején járt Magyarországon. Ekkor alakult meg hivatalosan a Terrorelhárító Központ: ennek a szervezetnek lesz dolga megakadályozni a terrorcselekményeket és az emberrablásokat. Gilles De Kerchove ((Zsill de Kerhov)) szerint ma már egyre több fiatal válik radikálissá, akik a közel-keleti kiképzésük után Európában hajtanak végre terrorcselekményeket. A szeptember 11-ig jelentés legfőbb megállapítása az, hogy a belbiztonsági szervek között nem volt megfelelő az információáramlás. Arra is rájöttek, hogy ezeket az adatokat ki kellett volna egészíteni a magánszektor adataival, például a banki kifizetésekkel - mondta a koordinátor.

Azóta a bankoknak Magyarországon is jelenteniük kell minden 2 millió forintnál nagyobb pénzmozgást az adóhatóságnak. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi jelentése szerint Magyarország, mint az Egyesült Államok és a NATO szövetségese, a terroristáknak egyelőre csak másodlagos célpontja. Ezért itthon más tényezőkkel kell számolni: a szervezett bűnözéssel, a pénzmosással és a külföldről beáramló ügynökök, kémek okozta diplomáciai problémákkal.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!