Nagyvilág

2010.09.29. 15:59

Letartóztatták a horvát vámhatóság vezetőjét

<p>Horvátországban a rendőrség állami cégek korrupciós vizsgálatának részeként szerdán letartóztatta a vámhatóság (USKOK) vezetőjét, aki a korábbi miniszterelnök, Ivo Sanader szoros szövetségesének számít.</p>

A vámhivatali vezető, Mladen Barisic korábban a jelenlegi horvát kormánypárt (HDZ) kincstárnoka volt. A rendőrök Zágrábban tartóztatták le.A horvát vámhivatal vezetője, Barisic ügyében a szomszédos ország korrupció-ellenes hivatalának munkatársai már hónapok óta nyomoztak - azzal gyanúsították, hogy belekeveredett egy reklám-, és marketingcég, a Fimi-média korrupciós botrányába. A cég állítólag kétmillió euró értékű fiktív szerződéseket kötött különböző állami vállalatokkal. A Fimi-média tulajdonosát már augusztusban letartóztatták. Rajta kívül a horvát hatóságok már több mint tucatnyi olyan tisztviselőt is letartóztattak, akik azoknál az állami cégeknél dolgoztak, amelyek érintettek az országos korrupciós ügyben.

Horvátországban az utóbbi hónapokban jelentős eredményeket értek el a korrupció elleni küzdelemben - ami előfeltétele annak, hogy az ország 2012-re csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Ezek is érdekelhetik