Nagyvilág

2010.09.09. 14:10

Elítélte az Európai Parlament a francia kormányt a cigányok kitoloncolása miatt

<p>Határozatban szólította fel csütörtökön, az Európai Parlament a francia kormányt, hogy "azonnal függessze fel" a cigányok kitoloncolását. A Franciaországot és más hasonló politikát folytató országot elítélő határozatot 337 igennel fogadta el a parlament 245 nem ellenében.</p>

A határozat szerint "nagyon aggályosak a Franciaország és más európai uniós országok intézkedései, amelyek célpontjai cigányok és a nomádok, ezért a parlament ezek végrehajtásának haladéktalan leállítását követeli". A szöveg csak Frannciaországot említi, de nem nevezi meg például Olaszországot, amelynek több városában, így Milánóban és Rómában is folyik cigánytáborok felszámolása.

Nicolas Sarkozy francia államfő, illetve kormánya augusztusban döntött úgy, hogy az elnök által meghirdetet "háború a bűnözés ellen" szellemében felszámolja a főleg kelet-európai cigányok és nomádnak nevezett csoportok táborait, és hazatoloncolja az érintetteket. Nagyrészt romániai és bulgáriai cigányok a kormányintézkedés célpontjai.

Az Európai Parlament csütörtöki ülésszakán több képviselő táblát emelt a magasba azzal a szöveggel, hogy "Egyenlő jogokat mindenkinek!" A szavazáskor a képviselők nagy létszámban voltak jelen. Igennel főleg a baloldali és centrista pártok, nemmel a konzervatív pártok képviselői szavaztak. A határozat szerint "a tömeges kitoloncolást tiltja a közösség törvénye, mivel az kimeríti a diszkriminációt egy etnikum ellen."

A határozat szövege szerint "különösen aggályosak az ügy kapcsán elhangzó egyes kijelentések, amelyek nyíltan diszkriminatívak és gyújtó hangúak, mert tápot adnak a rasszizmusnak." A határozat megfogalmazása szerint "az Európai Unió minden állampolgárának joga van a szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz a közösség területén."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik