Nagyvilág

2010.09.06. 12:37

Drágulni fog az ukrán benzin

<p>Várhatóan jelentősen nőni fognak az üzemanyag-árak Ukrajnában, mivel a kormány eltörli a gépjármű-adót.</p>

Mikola Azarov miniszterelnök örömmel jelentette be vasárnap az ukrán gépjármű-tulajdonosoknak, hogy a kormány rövidesen eltörli a járművek után fizetendő adót. Ennek összegét a jövőben a benzinre és a dízelüzemanyagra kivetendő jövedéki adó összegébe fogják bekalkulálni. Az ukrán kormányfő szerint ez elsősorban a gazdagabb réteget fogja sújtani, akik többnyire olyan luxuskocsikon járnak, amelyek fogyasztása esetenként a 40 litert is megközelíti 100 kilométeren.

Véleménye szerint a kisjövedelműek úgyis kisfogyasztású  kisautókon járnak, így az üzemanyagárak növekedése őket nem fogja különösebben megrázni. Arra nem tért ki a miniszterelnök, hogy mi vár azokra a fizetésből élő családapákra, akik merő kényszerűségből most is 20-30 éves Zsigulikkal, Moszkvicsokkal és Zaporozsecekkel kénytelenek járni, amelyek fogyasztása itt-ott megközelíti a legnagyobb fogyasztású amerikai országúti batárokét is.

Az egyelőre nem ismeretes, hány százalékos lesz a benzinre kivetett jövedéki adó.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!