Nagyvilág

2010.09.20. 18:54

Csaknem 400 millió eurós büntetés a legnagyobb francia bankoknak

<p>Összesen 384 millió eurós büntetésre ítélt 11 bankot Franciaországban a versenyhivatal, tisztességtelen jutalék beszedése miatt.</p>

Az érintett pénzintézetek 2002-ben bevezettek egy 4.3 euró centes díjat az ügyfelek csekkjeinek kezelésére. A francia versenyhivatal szerint ez jogtalan volt. A tisztességtelen jutalék miatt indult "vizsgálat hatására" a bankok 2007-ben eltörölték a díjat, amely a becslések szerint 220 millió eurós veszteséget jelentett az ügyfeleknek az érintett időszakban.

A hatalmas összegű bírság ellen egy hónapja van a bankoknak fellebbezni. A csekkek kezelésére kiszabott díjat a bankok állítólag azért vezették be, mert így akarták azokat a veszteségeiket pótolni, amelyeket a csekk-feldolgozó rendszerük korszerűsítése okozott.

A legnagyobb büntetést, csaknem 91 millió eurót a BPCE bankcsoportnak kell fizetnie. Ezt követi a Credit Agricole, 82 millió euróval.

Az ezeken kívül megbüntetett pénzintézetek: Societe Generale, BNP Paribas, Credit Mutuel, Credit Industriel et Commercial (CIC), Credit du Nord, LCL, La Banque Postale, HSBC és a Bank of France, a francia központi bank.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!