Nagyvilág

2010.09.27. 16:04

Bővítik a tibeti vasútvonalat

<p>Kína megkezdte a munkákat a tibeti vasúthálózat bővítésén - jelentette hétfőn a kínai állami média.</p>

Kína négy évvel ezelőtt nyitotta meg a tibeti fővárost az ország többi részével összekötő vasútvonalat. Peking szerint a tibeti terület modernizálását szolgálja a vasút, miközben kritikusai a tibeti kultúrára leselkedő veszélyt látják benne.

A tibeti fővárost Sigacével összekötő vasútvonal építését vasárnap kezdték meg, és a tervek szerint négy éven belül el is készülnek a 253 kilométer hosszú vonallal - jelentette a China Daily című kínai lap. Ez az első bővítése a Lhászát Kína többi részével összekötő, 2006 júliusában átadott Csingcang vasútvonalnak, amely világ legmagasabban fekvő vasútja.

A kínai állami média jelentése szerint a bővítés 13,3 milliárd jüant (408 milliárd forint) fog felemészteni. A vasútvonal fele alagutakban, illetve hidakon és viaduktokon fog haladni. A kínai állami hírügynökség a tibeti kommunista párt főtitkárát idézve közölte, hogy a vasútvonal ki fogja kerülni a természetvédelmi területeket és az ivóvízkészleteket.

A kínai hatóságok a tibeti terület fejlesztésének, és az életminőség emelésének fontos eszközét látják a Csingcang vasútvonalban. Kritikusai szerint azonban a Han kínaiak Tibetbe utazását megkönnyítő vasút veszélybe sodorja a tibeti kultúrát, és főleg azért építették, hogy megerősítsék a területet hatvan éve elfoglaló Peking uralmát Tibet felett.

Peking jövőre akarja átadni a tibeti Nagcsü város közelében a világ legmagasabban fekvő repülőterét, amelyet 4 436 méteres magasságban építenek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!