Nagyvilág

2010.09.17. 10:39

Az ukrán AIDS-betegek zöme tbc-ben hal meg

<p>Az UNAIDS ukrajnai koordinátora szerint az országban az elégtelennél is rosszabb a HIV-vel és az AIDS-szel kapcsolatos ismeretterjesztés, mivel az egészségügyi államapparátus elsősorban a népbetegségnek számító tbc-vel vív sziszifuszi harcot.</p>

Ennek ellenére az ukrán AIDS-betegek 70 százaléka tuberkulózisban hal meg - adta hírül pénteken az UNIAN hírügynökség.

Anna Makarisvili szerint Ukrajnában az AIDS és a tbc szoros kapcsolatban áll egymással.
- Az immunhihányos megbetegedés megelőzésére szolgáló programok spektruma és minősége Ukrajnában teljességgel elégtelen, annak ellenére, hogy a felvilágosító munka immár 14 éves múltra tekint vissza - mondta UNAIDS ukrajnai koordinátora, aki hozzáfűzte: - Az ukrán fiatalok legfeljebb 40 százaléka rendelkezik helyes ismeretekkel az AIDS-ről, miközben Európában ez az arány meghaladja a 80 %-ot.

Makarisvili adatai szerint Ukrajnában a börtönök jelentik a HIV-vírus terjedésének melegágyát. Miközben fogvatartottak ezrei betegednek meg fertőzött fecskendők révén, illetve nemi úton, a raboknak legfeljebb elméleti segítséggel szolgálnak az arra hivatott szervezetek. A tömlöcök lakóinak ugyanis csak korlátozott a hozzáférésük a HIV-tesztekhez, az AIDS-betegeknek kijáró gyógykezelésről pedig nem is álmodhatnak.

A hiányos táplálkozás és az ukrán börtönökben uralkodó közegészségügyi állapotok miatt a tbc szinte megállíthatatlanul terjed, ami elsősorban az AIDS-esek közül szedi az áldozatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!