Nagyvilág

2010.09.05. 06:00

99 korbácsütést fog kapni a megkövezésre ítélt iráni asszony

<p>Korbácsolásokat rendelt el a börtönbíró a megkövezésre ítélt 43 éves iráni asszonynak. - közölte a nő Szajjad nevű fia, a francia La Regle du Jeu nevű magazinnak és a Dentelles et Tchador nevű blognak adott szombati interjújában. A férfi azt állította, hogy anyát 99 korbácsütésre ítélték, mert a vád szerint megjelent róla egy brit lapban egy fotó, amelyen fejkendő nélkül látszik.</p>

Az asszony fia azt állította, hogy anyja egy nemrég szabadult fogolytársától értesült a korbácsolásról. A fogolytárs azt mondta, hogy a börtönbíró "romlottság és illetlen viselkedés" miatt rendelte el a korbácsütéseket. A londoni Times augusztus 28-án valóban közölt egy képet egy nőről, akin nincs fejkendő, és aláírásként ott volt Sakineh Mohammadi-Ashtiani, a megkövezésre ítélt asszony neve. Szeptember 3-án azonban azt írta a brit lap, hogy nem hiteles a fotó, amit a nő Iránból elmenekült egyik ügyvédjétől kaptak. Szajjad a szombati interjúban is azt állította, hogy a képen nem az anyja látható.

A kétgyerekes nőt eredetileg házasságtörésért ítélték megkövezés általi halálra, majd később megvádoltak azzal is, hogy cinkosa volt férje gyilkosának. Ez utóbbi vádat tagadja az asszony. A 43 éves nő ügye nagy nemzetközi felháborodást és tiltakozást váltott ki, aminek hatására júliusban elhalasztották a kivégzést. Az iráni hatóságok azonban többször jelezték, hogy a halálos ítélet továbbra is érvényben van.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!