Nagyvilág

2010.08.22. 20:03

Nem volt rendbontás Sólyom László szlovákiai látogatásán

<p>Nem volt rendbontás Sólyom László szlovákiai látogatásán.</p>

Sólyom László volt köztársasági elnök vasárnap délután megkoszorúzta Szent István lovas szobrát a szlovákiai Révkomáromban. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint nem volt rendbontás az eseményen. A szobornál több százan tapssal fogadták a volt államfőt és csak néhány szlovák nyelvű bekiabálás volt. Sólyom László beszédében kiemelte az együtt ünneplés fontosságát. Mint fogalmazott: ahogy egy éve megígérte, visszajött.

Mély lelki szükség felmutatni közösségünket Szent Istvánnal - mondta vasárnapi ünnepi beszédében Révkomáromban Sólyom László. A volt köztársasági elnök szerint Szent István művének "azon tanulsága, amelyre ma leginkább szükségünk van az, hogy felismerte azt a pillanatot, amikor nem volt szabad többé a régi mederben maradni".

A szobor megkoszorúzásán részt vettek szlovák országgyűlési és helyi képviselők, valamint a történelmi egyházak képviselői. Az eseményen magánemberként jelent meg Berényi József a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, mert hivatalos meghívást nem kapott. A Híd Párt elnöke, Bugár Béla azonban a meghívás ellenére sem vett részt a koszorúzáson. Korábbi közleménye szerint el akarta kerülni, hogy bárki politikai ügyet kreálhasson látogatásából. A koszorúzásra meghívták a szlovák kulturális minisztert is, aki azonban más elfoglaltságara hivatkozva mondta le a részvételt.

Magyarországról a volt államfőn kívül sem a kormány, sem a pártok nem képviseltették magukat a szobor megkoszorúzásán. Sólyom László látogatását a helyi művelődési házban fejezi be, ahol a Bánk bán című drámát tekinti meg.

Sólyom Lászlót egy évvel ezelőtt még köztársasági elnökként nem engedték be Szlovákiába a hatóságok a révkomáromi Szent István szoboravató ünnepségére. Emiatt akkor diplomáciai feszültség alakult ki a két ország között.

- Független Hírügynökség -


Révkomáromba látogat Sólyom László

fuggetlen | 2010.08.22 07:06
A szlovákiai Révkomáromba látogat vasárnap Sólyom László volt köztársasági elnök, egy évvel azt követően, hogy a szlovák hatóságok nem engedték a városban felállított Szent István-szobor avatására. A volt államfő Révkomárom polgármestere és a szlovákiai Palatinus Polgári Társulás meghívására részt vesz és beszédet mond a Szent István napi ünnepen. Sólyom László - akárcsak tavaly - gyalog megy át a komáromi Erzsébet hídon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!