Nagyvilág

2010.08.26. 13:45

Kárpátalján trópusi betegségeket hozhat a klímaváltozás

<p>Ma már semmi kétség, hogy a klímaváltozás gyökeres, sok esetben katsztrofális változásokat idéz elő Ukrajnában – közölte az Ukrán nemzeti Ökológiai Központ egyik vezető munkatársa.</p>

Krisztina Rudnyickaja a sajtónak elmondta, hogy egyre nagyobb a veszélye, hogy a globális felmelegedés a lakosság életét is gyökeresen befolyásoló változásokat fog hozni már az elkövetkező egy-két évtizedben Ukrajna területén.

Az ország déli és keleti régióiban elsősorban az ivóvízforrások elapadása várható. Nyugat-Ukrajnában, s ezen belül Kárpátalján viszont egyre fokozódik a csapadék mennyisége, ami miatt mind gyakoribbak lesznek a helyi tornádók és az árvizek. Az ártereken felgyülemlő pangó víz, illetve a mezőket egyre hosszabb időre elborító talajvíz a napi átlaghőmérséklet mellett ahhoz fog vezetni, hogy trópusi kórokozók jelennek meg a térségben. Sőt az sem kizárt, hogy akár a maláriát terjesztő moszkitók is megtelepednek ezen a vidéken – közölte a környezetvédelmi központ klímakutató programjának vezetője.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!