Nagyvilág

2010.08.19. 15:16

Franciaország megkezdte a romák kitoloncolását

<p>Franciaország csütörtökön megkezdte nagyjából hétszáz roma kitoloncolását Romániába és Bulgáriába. Az első gép nagyjából hatvan romával a fedélzetén indult el Lyon város repülőteréről Romániába.</p>

Franciaország az előző hónapban hirdetett harcot a romák által lakott illegális sátortáborok ellen, nagyjából háromszáz cigánytábor felszámolását tervezve.

Nagyjából hatvan "önként kitoloncolt" romával a fedélzetén elindult Lyon városából Romániába a francia kormány által bérelt repülőgép - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. A francia hatóságok közlése szerint 93 cigányt küldnek haza csütörtökön, és augusztus végére nagyjából hétszázan mennek haza Franciaországból.

A kitoloncoltak önként vállalták, hogy hazatérnek. Ezért cserébe a felnőttek háromszáz eurót, a kiskorúak pedig száz eurót kaptak. Azok, akik nem hajlandóak önként távozni, egy hónapot kapnak az ország kötelező elhagyására, és ez esetben nem adnak nekik pénzt.

Franciaországban a köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy egy hónapja jelentette be a biztonsági intézkedések drákói szigorítását, amelynek részeként az államfő azt ígérte, hogy három hónapon belül 300 engedély nélkül létesített sátortábort számolnak fel. A francia kormány szerint ezek a "szörnyű életkörülményeket nyújtó" táborok a bűnözés melegágyai, ahol gyerekeket kényszerítnek kéregetésre és prostitúcióra.

Traian Basescu román elnök szerint a romák kitoloncolás jól mutatja, hogy milyen nagy szükség van egy európai szintű programra a romák integrálódásának elősegítésére. A román külügyminiszter pedig a "populista és xenofób reakciók" veszélyességére figyelmeztette Párizst.

Franciaországban egyébként a becslések szerint mintegy 15 ezer Kelet-Európából származó roma él illegális sátortáborokban, és elhagyott épületekben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!