Nagyvilág

2010.08.19. 15:51

Egyre több amerikai hiszi muzulmánnak Obamát

<p>Az amerikaiak "jelentős és növekvő" része gondolja azt, hogy Barack Obama amerikai elnök muzulmán - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés eredményeiből.</p>

A Pew Research Center közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak alig 34 százaléka tudja, hogy Obama keresztény, miközben 18 százalék muzulmánnak hiszi. A többség egyáltalán nem tudja, milyen hitet követ az Egyesült Államok elnöke.

A Pew kutatóközpont által készített felmérés eredményei szerint az elmúlt másfél évben 11 százalékról 18-ra nőtt azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik azt gondolják, hogy Barack Obama Mohamed próféta tanításait követi. Ugyanezen időszak alatt 14 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik tudták, hogy elnökük keresztény: a megkérdezettek 34 százaléka válaszolt csak helyesen a kérdésre. 43 százaléknak közben fogalma sincsen arról, hogy milyen vallást követ Obama.

A felmérés eredményei szerint a republikánusok, különösen a konzervatív értékrendet követők között nőt leginkább az Obamát muzulmánnak gondolók száma, de a magukat függetlennek vallók között is emelkedett számuk.

Arra a kérdésre, hogy honnan tudták meg Obama vallását, a válaszadók hatvan százaléka a médiát említette, különösen a televíziót. 11 százalékuk mondta azt, hogy az elnök saját szavaiból és viselkedéséből tudták meg, milyen hitet követ.

Obama vallása az elnökválasztási kampány kezdete óta céltáblája volt az interneten keresztül terjedő pletykáknak. Többen azt állították akkor, hogy Obama "titkos muzulmán", és ezeket a pletykákat a sajtó is felerősítette. Obama az elnöksége alatt hat beszédet is tartott keresztény hitéről, de a Fehér Ház szerint azok nem kaptak elég nagy médiafigyelmet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!