Nagyvilág

2010.08.06. 10:41

Az amerikai szenátus elfogadta Obama legfelsőbb bírósági jelöltjét

<p>Az amerikai szenátus elfogadta Barack Obama amerikai elnök jelöltjét a legfelsőbb bíróság megüresedett helyére. Ezzel Elena Kagan lett az alkotmánybíróság szerepét is betöltő, rendkívül nagy hatalommal rendelkező amerikai legfelsőbb bíróság történetének negyedik női bírája.</p>

Az Egyesült Államok szenátusa csütörtökön 63 igen és 37 nem szavazattal fogadta el az ötvenéves Elena Kagant a kilenctagú legfelsőbb bíróság legújabb bírájának. A demokrata párti Obama jelöltjét öt republikánus is támogatta, és csak egy demokrata szenátor szavazott ellene. Kagan szombaton, helyi idő szerint délután két órakor teszi le esküjét - közölte a legfelsőbb bíróság.

Elena Kagan úgy lehet az Egyesült Államok legfelsőbb bírája, hogy sosem dolgozott bíróként. Korábban legfőbb államügyész-helyettesként képviselte az Obama-kormányt a legfelsőbb bíróság előtt. Ő a negyedik nő a legfelsőbb bíróságon. Megválasztásával most először egyszerre három nő lesz a testületben.

Az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmánybíróságként is működik, és döntéseinek
messzeható következményei vannak a precedenseken alapuló amerikai bíráskodásra. A nagyhatalmú bírákat az amerikai elnök jelöli, és a kinevezés életre szóló.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!