Nagyvilág

2010.08.22. 14:26

A WikiLeaks alapítója szerint a Pentagon állhat a szexbotrány mögött

<p>A Pentagon állhat az ellene felhozott, nemi erőszakról szóló vádak mögött - állította a WikiLeaks alapítója az Aftonbladet című lapnak adott, vasárnap megjelent interjúban. Julian Assange ellen péntek este adott ki elfogató parancsot a svéd ügyészség, azzal vádolva a 39 éves férfit, hogy egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig molesztált. Julian Assange ugyanakkor tagadta a vádakat, az elfogató parancsot pedig már szombaton visszavonták a hatóságok.</p>

Az Aftonbladetnek nyilatkozó Assange úgy fogalmazott, hogy nem tudja, pontosan "ki bujkál" a vádak mögött, de korábban már figyelmeztették, hogy "a Pentagonhoz hasonló csoportok" "piszkos trükköket" vethetnek be a WikiLeaks megsemmisítésére. Mint mondta, informátorai szerint akár szexbotrány is szerepelhet a lejáratásban. Az ausztráliai férfit - elmondása szerint - sokkolták az ellene felhozott vádak. Hozzátette: annak ellenére, hogy végül visszavonták az elfogató parancsot, "az ellenségei" továbbra is felhasználhatják azokat a WikiLeaks elleni lejárató kampányban.

Julian Assange múlt szombaton jelentette be Stockholmban, hogy néhány héten belül nyilvánosságra hozza a WikiLeaks az afganisztáni háborúval kapcsolatos titkos dokumentumok utolsó adagját is. Az oknyomozó weboldal alapítója a még be nem mutatott, csaknem 15 ezer oldalnyi dokumentummal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "félúton járnak" a feldolgozásukkal, és néhány héten belül elkészülnek a munkával.

A honlapon eddig 76 ezer oldalnyi, az afganisztáni háborúval kapcsolatos, szigorúan titkos iratot hoztak nyilvánosságra, közte a civil veszteségek nagyságára vonatkozó jelentéseket vagy a pakisztáni titkosszolgálat és az afganisztáni tálibok közötti kapcsolatokról szóló dokumentumokat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!