Nagyvilág

2010.07.08. 14:50

WIIW: A válságból kevesebb "szenvedéssel" lábalhat ki Magyarország

<p>A bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Kutatások Intézetének (WIIW) csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a világválság mintegy 10 évvel vetette vissza a kelet-közép- és dél-európai régió országainak gazdasági fejlődését.</p>

"Egy átlagos állam a térségből 10 évet veszített az Európai Unióhoz való felzárkózásából"- olvasható a dokumentumban. A szakértők szerint a válságot megelőző időszakban az országok 2030-ra elérték volna a 27 tagú EU fejlődésének 90 százalékát. Az elemzők szerint a kijelölt dátumig legfeljebb a fejlettség 70 százalékára juthatnak el az országok.

A tanulmány a térség 20 államának hosszútávú gazdasági fejlődését vizsgálta a többi között Bulgáriától kezdve, Magyarországon, Románián, Csehországon, Törökországon, Ukrajnán, Oroszországon át egészen Kazahsztánig. Az elemzés szerint a legrosszabb helyzetbe azok az országok kerülnek, amelyek a válság előtt hatalmas gyorsasággal fejlődtek, mint például a balti országok. A többi állam, például Magyarország vagy Macedónia "ahol a növekedés már a válság előtt is gyenge volt", kevesebbet szenved majd- áll az elemzésben.

Az előjelezés szerint idén a térségben enyhe növekedés lesz érezhető a gazdaságban. A WIIW úgy véli, hogy átlagosan egy százalékot tehet ki az emelkedés. 2011-ben már 2,5, majd 2012-ben már 3,56 százalékot jósol az intézet. Az elemzés szerint a volt szovjet utódállamokban és Törökországban az átlagnál nagyobb lesz a növekedés, Közép-Európában átlagos, míg a délkeleti és a balti államokban lassabb.

A WIIW megjegyzi, hogy a megindult növekedés motorja mindenhol az export. A szakemberek szerint, amíg a hazai kereslet, a belső fogyasztás nem kezd emelkedni, addig a munkanélküliség sem fog csökkenni. Az intézet szerint azok az országok, ahol rugalmas az árfolyam, erős és fejlett az ipari szektor, azok profitálhatnak a válság utáni talpra állásból leginkább.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!