Nagyvilág

2010.07.15. 15:30

Több éves börtönbüntetést kaptak a Mohamed-karikatúrista háza elleni támadók

<p>Több éves börtönbüntetésre ítélt egy svéd bíróság csütörtökön egy testvérpárt azzal a váddal, hogy ők próbálták felgyújtani Lars Vilks házát a svéd grafikus Mohamed-karikatúrája miatt. A 19 éves Mensur Alija két év, bátjya, a 21 éves Mentor Alija három év börtönt kapott.</p>

A svéd karikaturista háza ellen május közepén követtek el Molotov-koktélos támadást. A rajzoló nem volt otthon a merénylet idején. A gyújtogatás következtében egy ablaküveg betört, a ház homlokzata pedig kissé megégett, a tűz azonban végül magától kialudt. A támadást néhány nappal azután követték el, hogy a rajzolót megverték, miközben az uppsalai egyetemen tartott előadást.

Lars Vilks akkor került az iszlamista szélsőségesek célkeresztjébe, amikor 2007 augusztusában a Nerikes Allehanda napilap megjelentette egyik karikatúráját. A svéd rajzoló ezen kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát a sajtó- és szólásszabadság fontosságát hangsúlyozó szerkesztőségi cikk illusztrációjaként.

A gúnyrajz hatalmas felháborodást váltott ki a muzulmán világban, és több ország, köztük Egyiptom, Irán és Pakisztán hivatalos úton is panaszt tett. Az al-Kaida egyik szervezete 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a svéd rajzoló fejére, 50 ezer dolláros extra jutalommal kiegészítve, ha valaki elvágja a torkát. Külön 50 ezer dollárt annak ajánlottak fel annak, aki a Nerikes Allehanda lap főszerkesztőjét, Ulf Johanssont gyilkolja meg.

Csütörtöki ítéletét azzal indokolta a helsingborgi bíróság, hogy "a gyújtogatási kísérlet támadás volt Lars Vilks alkotmányosan védett szabadságjogai ellen, így a kifejezési és a művészi szabadsága ellen, amelyek a demokratikus élet alapelemei".

A koszovói szülőktől származó Alija-testvérek svéd állampolgárok. Májusban, nem sokkal a támadás után fogták el őket, miután a rendőrök több személyes tárgyukat megtalálták a grafikus házánál.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!