Nagyvilág

2010.07.08. 15:50

Richard Sulíkot választották a szlovák parlament elnökévé

<p>Második nekifutásra sikerült megválasztani az új szlovák házelnököt a pozsonyi parlament csütörtöki alakuló ülésén.</p>

Richard Sulík, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője a második titkos szavazás során 80 támogató voksot kapott. Ez néggyel több, mint amennyi minimálisan szükséges.

Sulíkot az első szavazáskor 75-en támogatták, vagyis egy szavazat hiányzott a megválasztásához.

A 79 mandátummal rendelkező koalícióban előzetesen megállapodott, hogy Sulík legyen a parlament vezetője. Politikai és sajtókörökben azonban részben fenntartásokkal kezelték ezt az egyezséget, mert a politikusnak nincs parlamenti tapasztalata. Az első szavazás sikertelenségét azonban politikusok és elemzők is azzal magyarázták, hogy sokan most ismerkednek a törvényhozói munkával, hiszen nyolc szavazat érvénytelen volt.

Sulík már át is vette a vezetést a csütörtöki alakuló ülésen, amely a négy parlamentialelnök-jelölt közül háromról dönthet. Az egyik Bugár Béla, a koalíciós Híd párt vezetője. Ő már volt alelnök a törvényhozásban, amikor még a Magyar Koalíció Pártja élén állt. Ugyancsak tapasztalt a másik két koalíciós jelölt: Milan Hort, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió képviseletében korábban parlamenti alelnökként tevékenykedett, a Kereszténydemokrata Mozgalmat képviselő Pavol Hrušovský ((hrusovszkí)) pedig házelnök volt.

A negyedik parlamenti alelnök Robert Fico leköszönő miniszterelnök lehet. Akkor választható meg, ha már nem lesz kormányfő.

Pártja, a Smer-Szociáldemokrácia egyébként csütörtökön házelnökjelöltet is állított Miroslav Číž személyében, aki a második szavazáskor 62 támogatót szerzett.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!