Nagyvilág

2010.07.26. 15:06

Rakéta csapódott egy falusi házba - több tucat halott

<p>Legalább 45 civil, köztük gyerekek és nők haltak meg egy afgán faluban, amelynek egyik házába egy rakéta csapódott be. - közölte hétfőn az afgán elnök szóvivője.</p>

A bejelentés szerint egyelőre nem tudni, ki a felelős a tömeggyilkosságért, mert a vizsgálat még tart.

Waheed Omar szóvivő azt mondta, hogy a házban több tucat menedéket kereső család élt összezsúfolva, amikor a rakéta eltalálta az épületet, a múlt pénteken Helmand tartományban. Arra a kérdésre, hogy a NATO-erők rakétája csapódott-e a házba, a szóvivő csak annyit mondott, hogy a vizsgálat még tart.

Az államfő médiaügyekért felelős tanácsadója azt közölte, hogy Hamid Karzai elnök a Nemzetbiztonsági Tanácsot utasította a teljes és alapos vizsgálatra. Az AFP közlése szerint szombaton olyan hírek kerültek nyilvánosságra, amelyek szerint egy helikopterről tüzeltek egy falura, miután összecsapások robbantak ki a helyszínen a lázadók és a NATO-erők között.

A francia hírügynökség jelentése szerint a tálibok távozásra szólították fel a falusiakat, köztük nőket és gyerekeket, akik a szomszédos településre, Regey-be menekültek, és ott egy házban találtak menedéket, és közben a helikopterről folyamatosan lőttek. Azt azonban nem tudni, hogy rájuk, vagy véletlenül kerültek a tűzvonalba. Egy szemtanú azt állította, hogy több helikopterről lőttek, és célzottan arra a házra, ahol több tucat menedékkereső volt.

A NATO- vezette erők (ISAF) szóvivője, Wayne Shanks ezredes hétfőn azt mondta, hogy a tömegtragédia hely több kilométerre volt attól a területtől, ahol összecsapások robbantak ki a tálibokkal. A szóvivő azt is közölte, hogy "ők is vizsgálódtak a helyszínen, de nem találtak bizonyítékokat arra, hogy civil áldozatok lennének".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!