Nagyvilág

2010.07.28. 19:41

Radičová kormánya nem a radikális reformok programját terjeszti a parlament elé

<p>Nem a radikális reformok programját terjeszti a parlament elé az új kormány - nyilatkozta Iveta Radičová szlovák miniszterelnök azt követően, hogy a pozsonyi kabinet szerdán jóváhagyta a kormányprogram tervezetét. A dokuemntumról augusztus elején szavaz a parlament.</p>

Radičová hangsúlyozta: a négypárti jobbközép koalíció a program megalkotásakor a lakosság szociális és az ország gazdasági helyzetéből indul ki. Annak érdekében, hogy Szlovákia a lehető legjobban tudja kezelni a gazdasági válság hatásait, a kormány nem hárít minden terhet a lakosságra. A problémakezelés terén a fokozatosság, nem pedig a sokkterápia híve. A kormányfő hozzátette, hogy a program összhangban van a pártok választási ígéreteivel.

A szlovák kormány elsősorban szociális téren tervez változtatásokat. Az előzetes elképzelésekkel ellentétben azonban nem változik a nyugdíjpillérek közti járulékmegosztás kulcsa. A járulék fele-fele arányban oszlik meg az állami első pillér, és a második pillér, vagyis a magán-nyugdíjszámlák között. Mivel a Robert Fico vezetette előző kormány több kísérletet is tett a második pillér lebontására, hogy az állami rendszerbe csoportosítsa át a pénzt, az új koalíció törvényt akar hozni a második pillér védelmére. Ugyanakkor kötelezi magát, hogy az állami vagyon eladásából származó bevétel csak a nyugdíjreformra költhető.

Jelentősen átalakul a járulékrendszer, bevezetik a szuperbruttósítást a béreknél. Nem a munkáltató fizeti majd a társadalom- és egészségbiztosítási járulékot, hanem az alkalmazott, vagyis bruttó bért kap.

Az új kormány nem vállalta, hogy 2014-re elkészülnek az ország fő közlekedési ütőerének számító, Pozsonyt Kassával összekötő autópálya még megépítetlen szakaszai, de - ha nem is a sztrádán - "színvonalas összeköttetést" ígér a kormány az ország két legnagyobb városa között.

A Radičová-kabinet nem privatizálja a stratégiai vállalatokat, de külföldi beruházókat keres a Cargo vasúti teherfuvarozónak és a pozsonyi repülőtért működtető cégnek. A kormányprogramról augusztus elején szavaz a 150 fős parlament, amelyben a koalíciónak 79 mandátuma van.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!